Catalunya, "hub" dels videojocs a Europa, amb grans multinacionals i estudis locals

Catalunya és la regió europea que rep més inversions estrangeres en aquest sector i, segons les últimes dades del govern espanyol, els estudis d'aquí ocupen un 48% dels treballadors del sector a tot Espanya

Laia de la RivaActualitzat

Arrenca el Gamelab, un dels esdeveniments que col·loca Barcelona i Catalunya en el mapa internacional dels videojocs. Durant tres dies, empreses, creadors i inversors es trobaran per parlar de les noves tendències i també fer negoci al voltant d'una indústria que a Catalunya ja mou més de 660 milions d'euros.

Parlem de grans gegants multinacionals i petites empreses d'aquí, amb gairebé 200 estudis de producció en actiu, que donen feina directa a més de 4.000 professionals. 

Catalunya s'ha convertit en un dels "hubs" de la indústria del videojoc del sud d'Europa. I amb espai per a tothom, perquè s'hi poden trobar des de grans grups internacionals, gegants del joc "triple A" (les grans superproduccions), fins a petits estudis locals que es van obrint pas. 


"Tenim un ecosistema molt fort"

Un dels exemples d'aterratge de grans estudis mundials és el gegant xinès dels videojocs NetEase Games, que obrirà a la tardor un nou estudi al centre de Barcelona. De moment, les oficines estan buides, però ja hi tenen una vintena de persones treballant en remot.

Quan les oficines estiguin en marxa seran una cinquantena de persones desenvolupant un joc triple A, el que en el món dels videojocs seria l'equivalent d'una superproducció de Hollywood. Els responsables de l'estudi van tenir clar que Barcelona era la ciutat, com explica el cap d'operacions d'Anchor Point Studios, Pere Torrents: 

"Barcelona és un hub de la indústria força important. Tenim empreses grans, mitjanes, petites, de les empreses grans tenim representació de les principals empreses internacionals del sector. I després tenim un ecosistema molt fort amb universitats que estan nodrint de talent aquestes empreses. I per nosaltres venir a Barcelona era com el lloc ideal per trobar el talent per desenvolupar el nostre vídeojoc."


Desenvolupar un joc com aquest pot arribar a suposar tres anys de feina abans no surti a la venda. El fet que les principals companyies mundials tinguin presència aquí ha fet que s'hagi produït un efecte bola de neu a l'hora d'atraure inversions i talent, però també per retenir perfils formats aquí, tal com explica el responsable del sector a l'Agència Catalana per a la Internacionalització, Acció, Jordi Sancho: 

"L'ecosistema que tenim ara mateix a Catalunya és molt potent. O sigui, aquí hi ha els millors desenvolupadors del món, hi ha els millors artistes del món, o sigui tenim una pedrera molt potent."


La meitat de la facturació del sector del videojoc a Espanya es fa a Catalunya

Catalunya és la regió d'Europa que rep més inversió estrangera en videojocs. Segons les dades del Llibre Blanc del Desenvolupament Espanyol de Videojocs, a Catalunya hi ha 193 estudis, que ocupen més de 4.200 persones i facturen més de 600 milions d'euros. Això suposa que aquí hi ha un 25% dels estudis que hi ha a tot Espanya, i facturen un 52% del total. Tot això té efectes sobre les empreses locals més petites, que han vist com poden col·laborar amb altres més grans o fins i tot arribar a integrar-s'hi. 

Els estudis petits, en molts casos, treballen desenvolupant els seus propis jocs i per encàrrec. És el cas de Petoons Studio, que està desenvolupant el seu propi joc, Sea Rats, com explica el seu fundador Dani del Amor: 

"Com que tenim uns ingressos recurrents amb els projectes que fem per encàrrec podem provar coses diferents i arriscar-nos una mica més amb els propis que és on en teoria hi ha un cert risc, no?"  


La seva plantilla està formada per gent molt jove sortida de les universitats catalanes. Saben que són un pont i que acabaran fent el salt a estudis més grans. 

Les empreses establertes aquí es dediquen tant al producte per al mòbil, com també --en el cas de les més grans-- a projectes triple A. I segons els experts, darrerament s'està veient un augment en els projectes relacionats amb els esports electrònics. 

 

ARXIVAT A:
Videojocs
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut