"No permetrem atacs a la nostra terra", ha remarcat el president Alfonso Fernández Mañueco (EFE / Nacho Gallego)

Castella i Lleó desafia Sánchez i ignora el requeriment pel pla antiavortista de Vox

El govern de PP i Vox inadmet el requeriment i acusa el president del govern espanyol d'assetjar la comunitat autònoma i de fer propaganda amb recursos públics

El govern de Castella i Lleó ha inadmès el requeriment que va aprovar dimarts el Consell de Ministres per intentar frenar el nou protocol que vol dificultar el dret a l'avortament, com a pas previ a portar el conflicte al Tribunal Constitucional.

L'executiu sosté que no s'ha pres cap acord que vulneri la legislació i exigeix a Pedro Sánchez "que rectifiqui i abandoni la política d'assetjament a Castella i Lleó". "No permetrem atacs a la nostra terra", ha remarcat el president Alfonso Fernández Mañueco.

El portaveu també ha demanat a Sánchez que pari de "sobreactuar i fer propaganda amb els recursos públics del govern d'Espanya".

Des de Barcelona, Pedro Sánchez ha assegurat que Castella i Lleó haurà de respondre per escrit i ha avisat que el govern defensarà "amb contundència" la seva postura a favor de la igualtat de drets a tots els territoris.

El cap de l'executiu central ha sostingut que no és un debat jurídic tècnic, sinó que un requeriment "s'ha de contestar i no es pot desestimar". I que el govern de Castella i Lleó "ho sap".

En qualsevol cas, ha posat èmfasi que no hi pot haver "ambigüitats" en temes que afecten drets fonamentals i el seu executiu des del primer moment ha plantejat una invasió de competències en defensa dels drets de les dones, "visquin on visquin".


Aclarir si hi ha, o no, cap canvi

El requeriment d'incompetència és un instrument jurídic que permet al govern espanyol advertir el govern autonòmic que no pot prendre decisions que vagin en contra d'una llei orgànica, en aquest cas la del dret a l'avortament aprovada al desembre.

La Junta tenia un mes per respondre i aclarir de manera oficial quina decisió ha pres o, si no n'ha pres cap, confirmar que no ho farà en el futur.

Dimarts, el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, va enviar una carta a Sánchez en què insistia que "no hi haurà cap modificació en el protocol d'atenció a la interrupció voluntària de l'embaràs" i que "no s'obligarà a res ni els facultatius ni les dones".

I és que els últims dies hi ha hagut confusió per les declaracions contradictòries i oposades del president, que és del PP, i el vicepresident, Juan García-Gallardo, de Vox.

Mentre que el primer assegurava que no hi ha cap canvi de protocol, el segon mantenia que el procediment ja és obligatori per al sistema de salut de la comunitat autònoma.

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, va trencar dimarts el silenci per intentar treure ferro a la polèmica assegurant que el posicionament del vicepresident castellanolleonès no té "cap interès" perquè no té competències en Sanitat.

També va defensar que "ni a Castella i Lleó ni enlloc on governi el PP es pot coaccionar cap dona que vol interrompre l'embaràs d'acord amb la llei vigent", i va qualificar el requeriment del govern espanyol d'"intent de manipulació groller".


Una mesura copiada d'Hongria

El canvi s'hauria fet amb una instrucció als professionals sanitaris que els obliga a oferir a les dones embarassades, també a les que volen avortar, escoltar el batec del cor del fetus, entre altres mesures.

Són mesures copiades de les que va adoptar el govern de Viktor Orbán a Hongria al setembre, que les ha convertit en obligatòries per poder aconseguir el permís per avortar.

Tot plegat s'ha convertit en una picabaralla entre el PP i Vox a Castella i Lleó que ha tingut ressò a tot l'estat espanyol, amb tot de càrrecs i líders posicionant-s'hi a favor i en contra.

L'anunci del suposat nou protocol el va fer García-Gallardo divendres, després de la reunió del govern de Castella i Lleó, que, segons ell, l'havia aprovat, cosa que va generar una polèmica considerable.

El partit d'extrema dreta ha arribat a dir que està en perill el govern de coalició.

ARXIVAT A:
PPAvortament Pedro SánchezVox
Anar al contingut