La Moncloa intenta frenar les "vergonyoses" mesures antiavortistes de Castella i Lleó

El Consell de Ministres aprova un requeriment d'incompetència a la Junta de Castella i Lleó perquè aclareixi si ha aprovat un nou protocol sobre maternitat

RedaccióActualitzat

El Consell de Ministres d'aquest dimarts ha aprovat un requeriment d'incompetència a la Junta de Castella i Lleó pel nou protocol que vol dificultar el dret a l'avortament.

Ho ha confirmat la ministra portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i és un pas previ a portar el conflicte al Tribunal Constitucional.

Rodríguez ha dit que el govern espanyol no està disposat a permetre que "es retrocedeixi ni un mil·límetre" en els drets de les dones i que està preparat per impulsar les mesures que calgui.

El requeriment aprovat insta el govern de Castella i Lleó, en el termini d'un mes, a declarar-se incompetent per legislar sobre el dret a l'avortament.


Explicacions "contradictòries i insuficients" de Castella i Lleó

De tota manera, ha admès que no sap del cert quins són els canvis en els protocols que vol fer la Junta de Castella i Lleó, i ha qualificat de "contradictòries" i "insuficients" les explicacions que ha donat fins ara.

La intenció del govern espanyol d'aprovar aquest requeriment s'ha sabut aquest mateix dimarts al matí, i ho ha confirmat Teresa Ribera, vicepresidenta tercera del govern espanyol, al programa "Els matins".

Ribera ha dit que és "una mesura formal molt important" que és el primer pas per "activar un conflicte de competències davant del TC":

"És intolerable, i aquest govern no consentirà el més mínim dubte respecte a la protecció dels drets fonamentals de les dones. No només no són competents, perquè no ho són, sinó que és vergonyós, és un atemptat contra les dones pensar que algú pugui tutelar l'exercici dels seus drets."

 

Confusió entre PP i Vox sobre la mesura

El requeriment d'incompetència és un instrument jurídic que permet al govern espanyol advertir el govern autonòmic que no pot prendre decisions que vagin en contra d'una llei orgànica, en aquest cas la del dret a l'avortament aprovada al desembre, i ara la Junta té un mes per respondre.

Ribera ha afegit que amb el requeriment reclamen al govern de Castella i Lleó que aclareixi de manera oficial quina decisió ha pres, i si no n'ha pres cap, que confirmi que no ho farà en el futur.

El motiu és la confusió que han creat les declaracions contradictòries i oposades del president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, del PP, i el vicepresident, Juan García-Gallardo, de Vox.

El primer ha assegurat que no hi ha cap canvi de protocol, mentre que el segon ha dit que el nou ja és obligatori per al sistema de salut de la comunitat autònoma, tot i que encara no s'ha publicat al butlletí oficial de la Junta.


Escoltar el batec del cor del fetus, una mesura copiada d'Hongria

El canvi s'hauria fet amb una instrucció als professionals sanitaris que els obliga a oferir a les dones embarassades, també a les que volen avortar, escoltar el batec del cor del fetus, entre altres mesures.

Són mesures copiades de les adoptades pel govern de Viktor Orbán a Hongria al setembre, que les ha convertit en obligatòries per poder aconseguir el permís per avortar.

Tot plegat s'ha convertit en una picabaralla entre el PP i Vox a Castella i Lleó que ha tingut ressò a tot l'estat espanyol, amb tot de càrrecs i líders posicionant-se a favor i en contra.

El govern espanyol ja va enviar aquest diumenge un primer requeriment a la Junta de Castella i Lleó perquè aclarís la decisió, i afirmava que faria servir tots els mecanismes per defensar els drets de les dones.

L'anunci del suposat nou protocol el va fer García-Gallardo divendres, després de la reunió del govern de Castella i Lleó, que, segons ell, l'havia aprovat, cosa que va generar una considerable polèmica.


Creix la tensió entre PP i Vox a Castella i Lleó

Lluny de resoldre's, aquest dimarts les discrepàncies entre PP i Vox a Castella i Lleó s'han agreujat: el partit d'extrema dreta ha dit que està en perill el govern de coalició que hi tenen.

Ho ha dit en una entrevista a la televisió el secretari general, Ignacio Garriga, afirmant que "no faran ni un pas enrere", i ho ha ratificat el portaveu Ivan Espinosa de los Monteros.

En una roda de premsa al Congrés, aquest ha dit que el president de la Junta ha de complir les mesures contra l'avortament pactades en l'acord d'investidura:

"Esperem que el nou protocol s'emeti en les pròximes hores o dies, esperem que es compleixi allò pactat i, si no, es revisaran les condicions del pacte i actuarem en conseqüència."


El TC abordarà el febrer els recursos a les lleis de l'avortament i de l'eutanàsia

I en ple debat sobre aquest conflicte a Castella i Lleó, el Tribunal Constitucional ha anunciat que en el pròxim ple, que farà del 7 al 9 de febrer, tractarà sobre la llei de l'avortament.

Però no sobre el redactat actual, sinó l'aprovat el 2010 que va recórrer llavors el PP, recurs que 12 anys després el TC encara no ha resolt.

En el següent ple, a finals de febrer, aquest tribunal abordarà una altra llei polèmica, la de l'eutanàsia, que fa 2 anys també va recórrer el PP, juntament amb Vox.

En el següent ple, ja a principis de març, els magistrats del TC estudiaran els recursos d'inconstitucionalitat posats a la llei d'Educació de desembre del 2020.

El TC ho farà ja amb la seva nova composició i amb majoria del sector considerat progressista, tot seguint la intenció del nou president, Cándido Conde-Pumpido, d'abordar ràpidament aquests recursos pendents de resoldre.

 

 

ARXIVAT A:
Avortament VoxGovern espanyol
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut