Cas Pegasus: Citizen Lab alerta que "l'espionatge es pot estendre als catalans a l'exili"

John Scott-Railton, investigador de la Universitat de Toronto, assegura a Catalunya Ràdio que "Europa té un problema amb aquest programa espia"

RedaccióActualitzat

L'espionatge a través del telèfon mòbil de què han estat objecte Roger Torrent i Ernest Maragall "es pot estendre entre la diàspora catalana".

Així ho ha assegurat a Catalunya Ràdio John Scott-Railton, investigador de Citizen Lab, un laboratori de recerca sobre internet i drets humans de la Universitat de Toronto, al Canadà. 

Citizen Lab ha acreditat que unes 1.400 persones van ser espiades, l'any passat, aprofitant una vulnerabilitat de WhatsApp, amb el programa Pegasus, que s'instal·la remotament en telèfons mòbils i permet transferir-ne la informació i activar-ne la càmera i el micro sense que l'usuari ho sàpiga.

Entre aquestes persones, es té constància que més de 125 no estaven sotmeses a cap investigació judicial que pogués justificar l'espionatge.

És el cas del president del Parlament i el candidat d'ERC a l'alcaldia de Barcelona a les últimes municipals.

 

El president del Parlament, Roger Torrent, va ser espiat a través del mòbil (TV3)


Citizen Lab ha confirmat, a més, que Pegasus també va ser instal·lat remotament en el telèfon mòbil de Sergi Miquel, director tècnic del Consell per la República. 

La diferència, en aquest cas, és que, en el moment de ser hackejat, Miquel era fora de les fronteres d'Espanya. En concret, era a Bèlgica, amb Carles Puigdemont.

"Això suggereix", segons Scott-Railton, "que aquest tema no es limita a les fronteres d'Espanya, sinó que es pot estendre entre la diàspora catalana, incloent-hi persones a l'exili".

També remarca que "aquests són els primers casos coneguts de càrrecs electes europeus que han estat objectiu d'aquest programa d'espionatge". I afegeix: 

"Això suggereix clarament que Europa té un problema amb aquest programa espia."


A Scott-Railton també li sembla "interessant" que el govern espanyol hagi dit que no en té constància, d'aquest espionatge.

"És interessant que el govern espanyol hagi dit que no en té proves, que no és el mateix que un desmentiment."


Scott-Railton ha assegurat que Citizen Lab continua investigant l'espionatge amb el programa Pegasus. I que seria interessant que s'hi afegissin altres parts, "parts amb la capacitat de sol·licitar informació jurídica sobre qui va comprar Pegasus, qui va aplicar-lo, qui va supervisar-lo i qui en va ser víctima. 

ARXIVAT A:
Espionatge
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut