Bárcenas sortint dels jutjats
Bárcenas sortint dels jutjats

Cas Kitchen: el xòfer espia de Bárcenas, la implicació del CNI i el que Rajoy sabria

Un informe de la Unitat d'Afers Interns de la Policia Nacional apunta a la implicació de l'exmandatari i els serveis d'intel·ligència espanyols

AgènciesActualitzat

El govern del PP va pagar 53.000 euros dels fons reservats al xòfer de Luis Bárcenas per espiar-lo. Així ho acredita el sumari del cas Kitchen, l'operació de l'anomenada "policia patriòtica", que tenia per objectiu evitar que la informació en mans de l'extresorer del PP pogués comprometre els alts dirigents del partit.

La investigació judicial també revela que l'expresident Mariano Rajoy n'hauria estat al cas i que el CNI hauria estat implicat en l'afer.

La investigació de la Fiscalia Anticorrupció ha descobert que, el 13 de juliol del 2013, l'exministre d'Interior Jorge Fernández Díaz va escriure o enviar a l'exsecretari d'estat de Seguretat Francisco Martínez el nom d'una de les peces clau de l'espionatge contra l'extresorer del PP: el seu xòfer.

Sergio Javier Ríos Esgueva, el xòfer de Bárcenas, àlies el Cuiner, és la persona que dona nom a les indagacions de la policia. Ha quedat demostrat que Ríos va ser subornat amb una suma provinent dels fons reservats a canvi d'informar sobre Luis Bárcenas.

En els missatges intervinguts mentre ha durat la investigació, Francisco Martínez, que aleshores també era el número dos de Fernández Díaz, amenaçava de fer caure amb ell l'exministre d'Interior i el mateix Rajoy, que assegura que hauria estat involucrat en aquesta trama.

El Barbes i el CNI

Aquest supòsit el corroboraria en un informe la Unitat d'Afers Interns de la Policia Nacional. Les indagacions policials apunten a l'existència d'indicis que implicarien els càrrecs del govern del PP. En aquest sentit, l'excomissari José Manuel Villarejo va assegurar que havia parlat amb el  Barbes, una referència a Mariano Rajoy.

Francisco Martínez, presumpte còmplice necessari de Villarejo, també assegurava que l'espionatge comptava amb "el coneixement de l'Asturià", un altre terme amb el qual la "policia patriòtica" es referia a l'exmandatari popular.

En els missatges en què Martínez amenaçava d'arrossegar altres implicats, el número dos de Fernández Díaz insinua la participació del CNI. "El que han de tenir clar és que jo demanaré autorització per parlar de tot, i que tinc clar que en la qüestió que ens ocupa hi va haver altres serveis que hi van intervenir", escrivia l'exsecretari d'estat de Seguretat.

En una conversa entre Martínez i Fernández Díaz del 13 de juliol del 2013 es menciona un contacte, Cecilio, tota una al·lusió en clau al servei d'intel·ligència espanyol.

Nova operació Catalunya

Aquestes revelacions arriben unes hores després que transcendís que l'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal hauria encarregat una segona operació Catalunya l'any 2017 per provar d'aturar el referèndum de l'1 d'octubre.

La Vanguardia informava que l'executiu de Rajoy tenia intenció d'encarregar al grup parapolicial investigat la fabricació de proves contra els líders independentistes. Una pràctica que ja van dur a terme amb la família de l'expresident Jordi Pujol o amb el seu successor, Artur Mas.
ARXIVAT A:
Corrupció
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut