Cas Borràs: l'administradora dels contractes assegura haver-la avisat que eren irregulars

L'exfuncionària de la Institució de les Lletres Catalanes assegura que va proposar-li canviar el sistema, però Borràs va ignorar-la

Redacció/AgènciesActualitzat

L'exresponsable d'administrar els contractes de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC) durant l'etapa de Borràs com a directora ha assegurat aquest dimecres al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que va comentar-li que no veia bé que totes les feines encarregades per fer la nova web de la ILC anessin sempre a la mateixa persona, l'acusat Isaías Herrero, a través d'empreses diferents:

"Adjudicàvem contractes a empreses diferents però totes les feines les feia Isaías Herrero. Li sorprenia a tothom, ho sabia tothom. No m'agradava aquest sistema."

En el marc del judici a la líder de Junts, acusada d'adjudicar contractes a un conegut de forma suposadament irregular, l'exfuncionària ha explicat que va advertir Borràs d'aquestes irregularitats i li va demanar canviar el procediment d'adjudicació, passant-los de contractes menors a un de negociat, però assegura que ella s'hi va negar.

Segons la testimoni, Borràs fixava els conceptes de cada contracte, rebia els pressupostos i decidia l'adjudicatari.

El testimoni ha explicat que tant a ella com a altres treballadors els va sobtar que Herrero estigués darrere de tots els encàrrecs (CCMA)

Un altre responsable també ha explicat que Borràs va ser advertida per una interventora de la Generalitat que utilitzava els contractes menors massa sovint i que podia semblar una fragmentació.

En la sessió de dilluns, Herrero va confessar haver fet "pressupostos comparsa" seguint les instruccions de Borràs. En total, li haurien adjudicat contractes per valor de 335.700 euros.


La presentació d'Herrero als treballadors

En un llarg interrogatori per part de la fiscal, l'exresponsable d'administració ha explicat que, just en arribar al càrrec, a principis del 2013, Borràs va presentar Herrero als treballadors de la ILC i els va dir que ell es podia encarregar d'un projecte prioritari: modernitzar la web i crear diversos portals secundaris per projectes concrets com les commemoracions d'anys literaris.

"Em va estranyar que no ho fessin els informàtics del Departament de Cultura", ha dit.

Un altre testimoni que va actuar com a cap d'administració provisional ha assegurat que Borràs, al febrer o març del 2018, quan ja no dirigia la ILC, va convocar una reunió amb tots els treballadors de l'organisme. Els va presentar un home i una dona que es farien càrrec del manteniment del portal web mentre Isaías Herrero estava indisposat.

Per al testimoni, la trobada va ser "surrealista", perquè Borràs ja no era la directora, encara no s'havia nomenat el substitut i ningú dels presents podia prendre decisions, sinó que ho feia el director de serveis del Departament de Cultura.


Els Mossos expliquen com van arribar a Borràs

A més de funcionaris d'administració, en la sessió d'aquest dimecres hi han declarat com a testimonis diversos mossos d'esquadra que van participar als registres del domicili d'Herrero i de la ILC, el novembre del 2018. Ho van fer per ordre d'un jutjat d'instrucció de Barcelona.

En aquells moments, Borràs ja era consellera de Cultura. Segons la seva defensa, només la podien investigar amb el permís del TSJC, perquè ja era aforada.

"No investigàvem Borràs, recaptàvem informació de la relació contractual d'Isaías Herrero amb l'ILC", ha adduït un dels mossos. En la investigació, expliquen, van fer servir les paraules clau "Borràs", "18.000" o "Institució" per rastrejar els correus de l'informàtic.

El judici seguirà aquest dijous amb més testimonis (TSJC)

Gonzalo Boye, advocat de Borràs, ha aprofitat aquesta explicació per qüestionar el paper dels agents. La defensa de Borràs ha encaminat el seu interrogatori als agents a confirmar la seva tesi que en tota la investigació hi va haver irregularitats i, per tant, tornar a demanar que s'anul·li tot el procediment.

Segons han precisat els agents, les suposades irregularitats es van destapar arran d'una intervenció telefònica a Isaías Herrero, que el 2017 era investigat per un jutjat de Manresa per tràfic de drogues i falsificació de moneda. En aquella conversa comentava a un amic que tenia uns "trapis" a la ILC, que llavors dirigia Laura Borràs.

Els insistents interrogatoris de Boye han tornat a suscitar una picabaralla amb el president del tribunal, Jesús María Barrientos, a qui l'advocat de Borràs ha recriminat que estigui retallant el seu dret a preguntar als intervinents. El judici seguirà aquest dijous amb més testimonis.

ARXIVAT A:
JudicialLaura BorràsTSJC
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut