Campanya de caça massiva de conills al pla de Lleida per frenar una plaga que ho arrasa tot

La Generalitat ha declarat de nou l'emergència cinegètica i permetrà caçar-los durant més d'un any sense restriccions

RedaccióActualitzat

La superpoblació de conills torna a portar de corcoll els pagesos del pla de Lleida, que veuen com un any més la collita se'ls en pot anar en orris perquè aquests animals han arrasat els sembrats.

Per això la Generalitat ha declarat l'emergència cinegètica a la zona, i ampliada: està previst que comenci la setmana que ve, durarà més d'un any i s'estendrà a 289 zones repartides per les comarques lleidatanes de l'Urgell, el Pla d'Urgell, el Segrià, la Segarra i les Garrigues.

La nova declaració inclou fins a 289 àrees de caça en un total de 5.194 quilòmetres quadrats, estarà vigent fins al 30 d'abril del 2025 i inclou noves mesures com la caça amb visors nocturns.

La plaga s'ha convertit en un malson per als pagesos, que veuen com els conills es mengen les escorces i milers d'arbres fruiters acaben fets malbé.

En el cas dels sembrats, molts acaben rosegats i ni tan sols poden créixer. Un exemple és el de la pagesa Núria Bacardí, que des de fa quatre anys no recol·lecta ni un quilo de cereal a la finca, malgrat que sembrar-la li costa uns 6.000 euros.

A hores d'ara, quan encara no ha començat la primavera, els conills ja se li han menjat gairebé tots els brots, i, com que ja fa més de tres anys que pateix aquesta situació, l'assegurança no li cobreix danys.

El sembrat ja hauria de fer un pam d'alt en aquesta època (3Cat)

Un remei insuficient?

Al setembre, el departament d'Acció Climàtica va donar per acabada l'emergència cinegètica que permetia caçar conills sense restriccions. Se'n van arribar a caçar gairebé 440.000, però com que el problema no s'ha solucionat, la torna a declarar.

Segons Oriol Anson, que és secretari d'Agenda Rural, les mesures que s'han aplicat fins ara "han donat bon resultat en la major part de les zones", i per això el departament aposta per continuar treballant per reduir la densitat d'animals en aquesta zona.

"És necessari continuar caçant i exercint la màxima pressió cinegètica, fomentant els mètodes més efectius com la caça amb ús de fures, per poder prevenir els danys en els futurs cultius", apunten des del Departament d'Acció Climàtica.

Tot i això, molts pagesos consideren que res del que s'ha fet fins ara ha servit, tenint en compte que hi ha camps que s'han sembrat durant tres anys i mai s'han pogut arribar a segar.

Per això, els agricultors demanen que algú es faci responsable dels danys, i insisteixen que l'única manera d'eliminar la plaga de conills és aplicar un biocida, mesura que només pot aprovar el govern de l'Estat.

ARXIVAT A:
Medi ambientAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut