Brussel·les recomana allargar les vacances de Nadal per combatre la Covid-19
Brussel·les

Brussel·les aconsella allargar les vacances de Nadal escolars per evitar contagis

Noves directrius comunitàries recomanen seguir amb les restriccions per Nadal i no prohibir els viatges entre els països de la UE

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

La Comissió Europea ha donat noves recomanacions per combatre la pandèmia de cara, especialment, a les vacances de Nadal. Ampliar les vacances escolars i fer classes online quan acabin les festes podria evitar contagis als centres escolars, segons les noves directrius de l'executiu europeu.

 

"Per tal de reduir els riscos de transmissió en el període següent a la temporada festiva, recomanem ampliar les vacances escolars o introduir un període d'aprenentatge online intermedi per evitar infeccions a les escoles."

 

En tot cas, el comunicat comunitari especifica que, si se segueix el consell, s'hauria de concretar la data de retorn a les escoles amb diversos dies d'antelació.

 

Europa creu que no s'han de prohibir els viatges dins la UE aquest Nadal (Reuters / Arnd Wiegmann)

 

"El primer, salvar vides"  

Les vacances de Nadal no han de suposar un relaxament de les mesures, segons l'executiu europeu. Seguint els consells del Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties (ECDC), Brussel·les proposa acompanyar l'aixecament de restriccions socials amb "requisits estrictes" de quarantena, així com formar "bombolles familiars". També demana que es mantinguin els tocs de queda nocturns.

La comissària europea de Salut, Stella Kyriakides, adverteix del perill d'accelerar el desconfinament per les festes de Nadal:
 

"Qual­se­vol rela­xa­ment de les res­tric­ci­ons actu­als s'ha de fer amb molta cura per garan­tir que els futurs brots siguin mínims i esti­guin sota con­trol. Aquest any, salvar vides ha de ser el primer. No volem cancel·lar el Nadal, volem que sigui segur per a tothom".

 

Pla general d'un senyal de la zona d'Arribades amb un passatger arrossegant una maleta de fons a l'Aeroport del Prat. Imatge del 23 de novembre de 2020. (Horitzontal)
Segons Brussel·les, la probabilitat de transmissió de la Covid en un avió és "mínima"

 

Sense quarantenes ni tests per volar

Les noves directrius europees també fan referència als viatgers d'avió. En un document comunitari s'insisteix que la mobilitat entre els països membres no representa actualment un "risc afegit significatiu" perquè la transmissió de la Covid-19 entre els estats és "generalitzada".

El Centre Europeu per al Control i la Prevenció de Malalties i l'Agència Europea per a la Seguretat en l'Aviació (EASA) no recomanen fer quarantenes ni test obligatoris si es viatja entre països on la situació epidemiològica sigui similar, com ha recalcat la comissària de Transport, Adina Valean:

"Les persones que viatgen durant la pandèmia de Covid-19 no han de considerar-se automàticament d'alt risc de propagació de la infecció, tret d'aquelles que hagin estat en contacte conegut amb un cas positiu confirmat".


Segons les recomanacions europees es considera que les mesures actuals a l'hora de viatjar en avió ja "minimitzen la probabilitat de transmissió" durant els vols. Tot i que descarten les quarantenes preventives i els testos de PCR per poder viatjar, sí que recomanen que els viatgers siguin informats sobre l'estat de la pandèmia al país de destinació, així com sobre les mesures de prevenció als aeroports i a bord dels avions.  

En aquests moments, Espanya exigeix als viatgers que arriben per aire o per mar una PCR negativa.
 

Després de rebre les recomanacions europees, el sector de l'aviació comercial ha demanat als països que eliminin immediatament les mesures actuals, de testos i quarantenes, perquè les consideren "impulsades per la política" i no pel risc real que suposa viatjar en avió.

El director per a Europa del Consell Internacional d'Aeroports, Oliver Jankovec, ha fet una crida als governs europeus a "restaurar la llibertat de moviment" dels ciutadans europeus i a derogar les restriccions.

La Comissió també recomana a tots els països europeus incrementar la freqüència del transport públic els dies en què s'esperen més aglomeracions per reduir la concentració de gent.

ARXIVAT A:
Coronavirus Covid-19Unió EuropeaComissió Europea
Anar al contingut