El sultà de Brunei, Hassanal Bolkiah (Reuters)
El sultà de Brunei, Hassanal Bolkiah (Reuters)
Brunei

Brunei fa marxa enrere i no aplicarà la pena de mort a homosexuals i adúlters

Després de les crítiques rebudes, el sultà allargarà la moratòria a l'aplicació de la llei que preveu castigar l'homosexualitat amb la lapidació

RedaccióActualitzat

Brunei allargarà la moratòria a la pena de mort per delictes relacionats amb la xaria o llei islàmica un mes després d'aprovar càstigs com la lapidació per a homosexuals o adúlters.

La decisió l'ha anunciat el sultà del país, Hassanal Bolkiah, en un discurs televisat amb motiu de l'inici del mes del ramadà. El monarca va voler aclarir "males interpretacions" sobre l'aplicació de la legislació islàmica:
 

"No hi hauria d'haver cap preocupació sobre la xaria ja que inclou la misericòrdia i les benediccions d'Al·là, que mai ens imposaria lleis pensades per infligir crueltat."

 

"En les últimes dues dècades hem practicat una moratòria de facto a l'execució de la pena de mort en casos de llei comuna. Això s'aplicarà també en els casos de la xaria, que ofereix un ampli marge d'exoneració."

 


El sultà, que va assegurar que la llei islàmica persegueix "perseverar la moralitat i la decència pública", ha dit a més que Brunei ratificarà la convenció de l'ONU contra la tortura per "mantenir els nostres compromisos i les nostres obligacions internacionals".

 

Crítiques arreu del món

L'aprovació d'aquest nou ordenament va provocar una allau de crítiques socials i d'organitzacions de defensa dels drets humans arreu del món i crides al boicot a la cadena d'hotels de luxe propietat del sultà.
 

La xaria inclou la lapidació per delictes homosexuals i adulteri, la mutilació de la mà o el peu per robatori, la pena capital per blasfèmia, difamar el nom del profeta Mahoma i l'apostasia; i la flagel·lació per l'avortament, entre d'altres.

Tot i que el Codi Penal de Brunei preveu la pena de mort, no ha dut a terme cap execució des del 1957. El país asiàtic va començar a introduir càstigs basats en les lleis musulmanes l'any 2014.

ARXIVAT A:
LGTBILlibertat d'expressió
Anar al contingut