Condemna internacional a Brunei per castigar l'homosexualitat amb la lapidació

El sultanat ha aprovat aquest dimecres el nou codi penal, basat en la llei islàmica, que preveu tallar el peu o la mà als lladres

Actualitzat

Crítiques internacionals al sultanat de Brunei pel nou codi penal, aprovat aquest dimecres, que penalitza els adúlters i els homosexuals amb la mort per lapidació.

La nova normativa també imposa que les relacions entre persones del mateix sexe es castiguin amb l'apedregament fins a la mort. La nova mesura també permetrà la flagel·lació pública de les dones que hagin avortat i l'amputació de mans i peus en cas de robatori. Blasfemar i difamar el nom del profeta Mahoma es castigaran amb la pena de mort.

L'Alta Comissionada de Drets Humans de l'ONU, Michelle Bachelet, afirma que l'aplicació d'aquestes lleis suposa "un retrocés seriós dels drets humans a Brunei."

"Qualsevol legislació amb base religiosa ha d'evitar violar els drets humans, inclosos els d'aquells que pertanyen a la religió majoritària, les de religions minoritàries i els no creients."

L'oficina de Bachelet alerta que les clàusules del codi penal revisat podrien incitar a la violència i la discriminació contra la dona, segons l'orientació sexual i contra les minories del país.

Condemna d'Amnistia Internacional i HRW

Amnistia Internacional ha expressat la seva preocupació perquè "aquests odiosos càstigs s'hagin convertit en llei". El seu subdirector per a afers internacionals, Stephen Cockburn, ha denunciat que els nous càstigs "són extremadament cruels i no tenen cabuda enlloc del món":

"Estem alarmats perquè el codi criminalitza conductes que no haurien de ser considerades delictes de cap manera."

Des de Human Rights Watch, el seu subdirector per a Àsia, Phil Robertson, alerta que "el nou codi penal és brutal en el seu nucli, ja que s'imposen mètodes arcaics de càstig a actes que no haurien de ser considerats crims."

"Cada dia que el codi penal estigui en vigor és un assalt a la dignitat humana."

Per la seva banda, el sultà creu que el nou codi penal ajudarà a mantenir "la pau i l'ordre" i té com a objectiu "educar, respectar i protegir els drets legítims de tots els individus de qualsevol raça i fe".

 

Brunei és un país ostentós amb una gran riquesa arran de les reserves de gas i petroli

 

Crides al boicot de Clooney o Elton John

Diverses organitzacions de drets humans han protestat davant d'aquesta mesura que acaba d'entrar en vigor en aquest país del sud-est asiàtic. Personalitats com l'actor George Clooney o el cantant Elton John han fet una crida a boicotejar la cadena d'hotels propietat del sultà.

Brunei és un estat molt ric, amb grans reserves de petroli i gas. El seu sultà, Hassanal Bolkiah, de 72 anys, governa amb puny de ferro des de fa més de mig segle. Va començar a introduir els càstigs basats en la llei islàmica, la xaria, el 2014, amb una primera bateria d'esmenes per a les condemnes menys dures.

 

Brunei està situat al sud-est asiàtic

El pla de reformes per adaptar-se a la xaria es va suspendre temporalment per la campanya internacional de boicot contra els negocis de Brunei, però el sultà l'ha reprès.

Hassanal Bolkiah no apareix a la llista Forbes, però, segons algunes fonts, és l'home més ric del món. La seva fortuna supera els 22.000 milions de dòlars, tot i que alguns experts i economistes asseguren que el seu patrimoni és més gran, gràcies al gas i al petroli que genera el país.

ARXIVAT A:
Drets humansLGTBIQ+Assetjament sexual
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut