Alger

Bouteflika, candidat a un cinquè mandat a Algèria malgrat les protestes

Després de 20 anys al poder, però, diu que si revalida la presidència convocarà eleccions al cap d'un any

RedaccióActualitzat

Abdelaziz Bouteflika, de 82 anys, i president d'Algèria des de en fa 20, ha presentat la candidatura per un cinquè mandat. El candidat del Front per a l'Alliberament Nacional no ho ha fet en persona, ja que està hospitalitzat a Suïssa.

Bouteflika ha publicat una carta en què es compromet a "organitzar unes segones eleccions presidencials" per elegir el seu successor i amb la promesa que no anirà a un sisè mandat i que hi tornarà a haver eleccions, potser, d'aquí un any.

"Si el poble algerià em renova la seva confiança, assumiré la responsabilitat històrica de fer realitat l'exigència fonamental, és a dir, el canvi de sistema."

Un canvi que, segons l'escrit, començaria amb la celebració d'una Conferència Nacional Independent que aplanaria el camí i serviria per convocar unes noves eleccions presidencials en una data que no ha determinat.

"Em comprometo a no presentar-me als comicis, que serviran per la meva successió en condicions clares de serenitat, llibertat i transparència."

Segons el pla del mandatari, la conferència arrencaria just després de les eleccions del 18 d'abril i serviria "per debatre, elaborar i aprovar les reformes polítiques, institucionals, econòmiques i socials". "Construirà la base d'un nou i renovat sistema de l'Estat algerià en harmonia amb les aspiracions del nostre poble" i seria l'encarregat de fixar la data per les següents presidencials, ha afegit.

 

 

La publicació de la carta i la presentació de la candidatura s'ha fet a escasses hores que es tanqui el termini perquè els aspirants presentin els seus expedients i enmig de massives manifestacions populars per tot el país.

Bouteflika té la reelecció gairebé garantida, gràcies al suport de diversos partits i del món empresarial. A banda, l'oposició algeriana està molt dividida i afeblida.

L'exprimer ministre Ali Benflis, principal rival de Bouteflika en les eleccions del 2004 i el 2014, així com la presidenta del Partit dels Treballadors el líder del Moviment Social per la Pau s'han sumat al boicot electoral instigat per l'Agrupació per la Cultura i la Democràcia i el Front de les Forces Socialistes i no han presentat candidatura.

 

Protestes populars

Milers d'estudiants han sortit al carrer en diverses ciutats del país els últims dies per exigir que l'històric mandatari renunciés a continuar al poder.

Les manifestacions contra la seva candidatura han aixecat també una onada de protestes en les comunitats algerianes a l'exterior, molt especialment a França, que és la gran aliada exterior del règim algerià. Bouteflika té garantida la reelecció per falta de contrincants, si el cos li aguanta.

20 anys al poder

Bouteflika és president des de l'any 1999 i el 2013 va tenir un "accident cardiovascular" que va impedir-li fer campanya per a les presencials de l'any següent. Des de llavors, no parla en públic, es mou en una cadira de rodes empesa pel seu germà Said i les seves aspiracions públiques són inusuals, reduïdes a les imatges gravades per la cadena estatal amb motiu del consell de ministres o de visites d'alts dignataris estrangers.

Fa deu anys que Bouteflika no viatja a l'estranger i en els dos últims anys ha cancel·lat en l'últim moment per "recaigudes de salut" reunions ja confirmades amb alts responsables com la cancellera alemanya Angela Merkel o el príncep hereu de l'Arabia Saudí, Mohamwd bin Salman.

ARXIVAT A:
Eleccions
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut