Londres

Johnson tancarà el Parlament perquè l'oposició no li bloquegi un Brexit sense acord

La reina accepta la petició del primer ministre, que Jeremy Corbyn qualifica d'"escàndol" i Nicola Sturgeon diu que és "un dia fosc per a la democràcia"

RedaccióActualitzat

L'executiu de Boris Johnson ha demanat aquest dimecres a la reina Elisabet II que suspengui el Parlament entre el 10 de setembre i el 14 d'octubre, i que en aquesta data es presenti el programa de govern que caldrà desenvolupar quan el Regne Unit abandoni la Unió Europea, segons ha avançat la BBC aquest dimecres.

La presentació prevista pel 14 d'octubre es farà amb l'anomenat Discurs de la Reina, en el qual s'exposaran els plans de l'executiu per després del Brexit, fixat per al 31 d'octubre.

A primera hora de la tarda, Elisabet II ha acceptat la mesura, mantenint la seva llegendària neutralitat, cosa que no ha fet mai en 66 anys de regnat.

 

 

La idea de clausurar el Parlament ha generat una gran polèmica, ja que impedirà que els diputats britànics tinguin temps d'intentar evitar que es produeixi un Brexit sense acord, tal com volen fer el líder laborista Jeremy Corbyn i altres dirigents polítics.

 

Un manifestant amb un cartell que qualifica de "cop parlamentari" la demanda de Johnson, aquest dimecres a Londres (Reuters)


Intent d'aturar-ho des del Parlament

La jugada de Johnson arriba després que aquest dimarts més d'un centenar de diputats es trobessin per buscar mesures per endarrerir la sortida de la UE més enllà del 31 d'octubre, i evitar que es pugui executar un Brexit sense acord amb la Unió Europea.

Precisament aquest dimecres el Regne Unit torna a Brussel·les per intentar renegociar una sortida després. Boris Johnson ja es va reunir, la setmana passada, amb Angela Merkel i amb Emmanuel Macron.

Les sessions parlamentaries, està previst que es reprenguin el 3 de setembre. Si el Parlament se suspèn el dia 10, aquests diputats tindran pocs dies per intentar introduir una nova legislació que serveixi per bloquejar una possible sortida sense acord.

"Una amenaça a la nostra democràcia"

El líder de l'oposició laborista, Jeremy Corbyn, ha qualificat d'"escàndol" i d'"amenaça a la nostra democràcia" el moviment estratègic de Boris Johnson.

Segons ha assegurat, el que vol fer el primer ministre és "evitar l'escrutini dels seus plans":

"Estic esgarrifat per la imprudència del govern de Johnson, que parla de sobirania i, en canvi, està tractant de suspendre el Parlament per evitar l'escrutini dels seus plans per a un imprudent Brexit sense acord."

"Això és un ultratge i una amenaça per a la nostra democràcia."

A Twitter, Corbyn hi ha afegit que treballarà perquè "el govern rendeixi comptes i per evitar una desastrosa manca d'acord":



"Escàndol constitucional"

El president de la Cambra dels Comuns, el conservador John Bercow, també ha reaccionat amb contundència a l'anunci de la maniobra de Johnson: igual que Corbyn, l'ha considerada un "escàndol constitucional":

"Aquesta mesura suposa un escàndol constitucional. Malgrat que està disfressada d'una altra cosa, és obvi que el propòsit de la pròrroga és evitar que la Cambra debati el Brexit i compleixi el seu deure."

Per la seva part, l'exprimer ministre conservador John Major ha anunciat que portarà als tribunals la decisió de Johnson

Sturgeon: "Un dia fosc per a la democràcia"

Per la seva banda, la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha assegurat a Twitter que si Johnson se'n surt amb la seva, serà una pèssima notícia per al Regne Unit:

"Si no és que els diputats aconsegueixen aturar-ho la setmana que ve, el dia d'avui passarà a la història com un dia fosc per a la democràcia del Regne Unit."

 



Johnson ho nega

Les crítiques han topat amb la negació de Boris Johnson: en una entrevista ha confirmat que ha demanat el Discurs de la Reina, però ha negat que sigui per evitar el debat i el possible bloqueig del Brexit per part de l'oposició:

"Com he dit a Downing Street, no esperarem al 31 d'octubre per dur a terme els nostres plans de tirar el país endavant. Per això tindrem el discurs de la reina el 14 d'octubre."

"És absolutament fals que no hi hagi temps. El que estem fent és portar un nou programa legislatiu contra el crim, per fer hospitals i assegurar-nos finançament per a l'educació."

"Hi haurà molt de temps per a totes dues parts en aquesta cimera crucial del 17 d'octubre. Molt de temps al Parlament perquè els diputats debatin sobre la Unió Europea, el Brexit i totes les qüestions. Molt de temps."

 

ARXIVAT A:
Brexit
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut