Berlín

Merkel i Johnson no canvien d'opinió sobre el Brexit, però veuen possible l'acord

El premier britànic vol renegociar l'acord de sortida de la UE, però la cancellera diu que no es modificaran les condicions si no es garanteix la protecció de la frontera nord-irlandesa

Actualitzat

El primer ministre britànic, Boris Johnson, ha començat aquest dimecres a la tarda a Berlín el seu primer viatge a l'estranger, que l'ha de dur després a París i a Biarritz, a la cimera del G7.

L'agenda de la trobada amb la cancellera Angela Merkel s'ha centrat en el Brexit: Johnson vol renegociar l'acord i Merkel ha insistit que la Unió no el reobrirà. Tots dos, però, estan convençuts que és possible arribar a un acord.

 

Johnson ha visitat Berlín en el seu primer viatge a l'estranger com a primer ministre (EFE)

 

L'obstacle de la salvaguarda irlandesa

Les diferències giren al voltant de la salvaguarda per a Irlanda (el "backstop"), que obligaria el Regne Unit a continuar formant part de la Unió duanera mentre no es definissin les futures relacions amb la UE després de la sortida britànica. Per Merkel, és la mostra d'un "problema no resolt":

"La salvaguarda és l'expressió d'un problema no resolt. En el moment en què es resolgui el problema, no serà necessària"

Per la seva banda, Johnson ha subratllat que el Regne Unit vol una sortida negociada, però ha afegit que l'acord no pot mantenir-se tal com està:

"La salvaguarda ha de desaparèixer, si això és possible, aleshores tindrem avenços"

Malgrat les posicions enfrontades, Johnson s'ha mostrat optimista que, al final, s'arribarà a una solució. L'actual primer ministre, antic cap de la diplomàcia britànica, ha recordat que, moltes vegades, les negociacions a Europa semblen no tenir sortida i s'acaba arribant a un compromís:

"He seguit moltes negociacions europees a la meva vida. Moltes vegades, tot apunta a una situació sense sortida i, al final, en l'últim tram, apareix una solució. És com en les carreres de cavalls"

Merkel també ha assenyalat que les negociacions amb el govern britànic estan en mans de la Comissió Europea i ha subratllat que és Londres qui ha de fer propostes en la qüestió clau de les relacions entre Irlanda i Irlanda del Nord:

"No crec que sigui una tasca central de la cancellera alemanya fer propostes per a les relacions entre Irlanda i Irlanda del Nord. Sobre aquest tema hem d'escoltar les propostes britàniques"

 

La frontera irlandesa continua sent el principal obstacle per arribar a un acord sobre el Brexit (EFE)

 

Johnson, en alemany: "Ho aconseguirem"

Sense moure's de les seves posicions, tots dos mandataris han volgut mostrar-se esperançats de trobar una solució. La líder alemanya ha insistit en la necessitat de mantenir els acords de pau a Irlanda del Nord:

"Hi ha dos fets: el Regne Unit vol sortir de la UE i els Acords de Divendres Sant han de mantenir-se. Hem de compaginar les dues coses"

Johnson s'ha mostrat optimista sobre la possibilitat de resoldre la situació amb "solucions imaginatives" i s'ha mostrat convençut que la solució arribarà utilitzant la famosa frase que Merkel utilitzava amb la crisi de refugiats: "Wir schaffen das", és a dir, "Ho aconseguirem":

"Nosaltres al Regne Unit volem un acord. Cerc que en podem obtenir un. Ho podem fer. Crec que la frase és 'Wir schaffen das'"

 

Merkel i Johnson, somrients, en la seva primera trobada com a caps de govern (EFE)

 

ARXIVAT A:
BrexitAngela MerkelAlemanyaUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut