Boris Johnson i Emmanuel Macron, aquest dijous a París (EFE)
Boris Johnson i Emmanuel Macron, aquest dijous a París (EFE)
París

Macron avisa Johnson que no es modificarà l'acord del Brexit

El president francès defensa que la salvaguarda irlandesa és "indispensable" per conservar la unitat del mercat únic

Actualitzat

El president francès, Emmanuel Macron, ha avisat el primer ministre britànic, Boris Johnson, que encara que durant els propers 30 dies s'intenti una solució alternativa a la salvaguarda irlandesa, no canviaran "els equilibris profunds" de l'acord per al Brexit que s'ha negociat durant dos anys.

L'endemà que Johnson es trobés amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, Macron li ha tancat la porta sobre la possibilitat de trobar una solució diferent al mecanisme que vol evitar el restabliment d'una frontera entre les dues Irlandes:

"Seré molt clar: en el proper mes no trobarem un nou acord de retirada"

El president francès ha subratllat que les negociacions per arribar a un acord es faran "sense canviar els equilibris profunds de l'acord de sortida" que es va consensuar després de llargues converses amb l'anterior primera ministra, Theresa May, i que va obtenir el vistiplau "unànime" dels Vint-i-set.

Per Macron, el mecanisme de salvaguarda és "indispensable" per garantir que es mantingui l'acord de pau d'Irlanda signat el 1998 i per a "la integritat del mercat únic".

 

Boris Johnson i Emmanuel Macron, aquest dijous a París (EFE)

 

Johnson rebutja una frontera entre les dues Irlandes

Per la seva banda, Johnson ha reiterat el seu rebuig a la salvaguarda perquè creu que impedeix al Regne Unit sortir realment de la UE i desenvolupar la seva pròpia política comercial. Per tranquil·litzar els Vint-i-set, el premier britànic ha assegurat que "sota cap circumstància" el seu govern tornarà a establir una frontera entre les dues Irlandes.

Malgrat el discurs de Macron, el primer ministre britànic ha intentat mostrar-se optimista sobre les possibilitats d'una alternativa a aquesta salvaguarda:

"Crec que amb la bona energia trobarem un mitjà per avançar"

La ronda de contactes de Johnson per preparar el Brexit continuarà durant la cimera del G-7 d'aquest cap de setmana a Biarritz, al País Basc francès.

ARXIVAT A:
BrexitUnió EuropeaBoris JohnsonEmmanuel Macron
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut