Emmanuel Macron, president francès, i Jair Bolsorano, president del Brasil (Reuters)

Bolsonaro acusa Macron de "colonialista" per incloure l'Amazònia a l'agenda del G7

El president francès ha qualificat els incendis de "crisi internacional i una emergència de primer ordre"

RedaccióActualitzat

Xoc d'acusacions pels incendis a l'Amazònia. El president francès, Emmanuelle Macron, demanarà a la cimera del G7 que es tracti la crisi internacional provocada pels incendis; mentrestant, Jair Bolsonaro li ha respost acusant-lo de "colonialista".

Incendi a l'Amazònia, Iranduba, Brasil (Reuters)

 

Més de 2.000 incendis continuen actius a l'Amazònia brasilera. Des de França, el president Emmanuel Macron ha destacat que pensa posar damunt la taula del G7, que es reuneix aquest cap de setmana a França, aquesta qüestió, que qualifica de "crisi internacional i una emergència de primer ordre":

 

El president del Brasil, Jair Bolsonaro, contestava a través de les xarxes socials que no accepta ingerències internacionals:

 Bolsonaro diu que "el govern brasiler continua obert al diàleg basat en dades objectives i el respecte mutu. El suggeriment del president francès evoca una mentalitat colonialista desorientada al segle XXI."

 

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha donat suport al president francès i considera els incendis a l'Amazònia "una emergència greu" que cal tractar al G7. I considera que el tema ha d'estar a l'agenda dels països del G7 quan es reuneixin aquest cap de setmana a Biarritz.

 

ONG vs. Bolsonaro

Però més enllà de l'escalada dialèctica entre caps d'estat, el cert és que la situació és greu. Des que Bolsonaro és president del Brasil, els incendis han augmentat un 80%, casualitat o no.

Marcio Astreni, coordinador de Greenpeace al Brasil, acusa Bolsonaro i el seu govern de permetre la desforestació de l'Amazònia: 

"Bolsonaro és el responsable del que està passant a l'Amazònia. Promou polítiques que incentiven els crims mediambientals. Promou polítiques perquè aquells que actuen amb total impunitat s'hi sentin còmodes."

Incendi a l'Amazònia, Humaita, Brasil (Reuters)

 

Uns incendis que ja afecten també l'Amazònia peruana i boliviana.

 

Solidaritat a la xarxa

L'Amazònia en flames ha provocat reaccions internacionals, crits d'alerta de famosos i polítics per la situació per la qual passa el pulmó del planeta, amb 9.500 nous incendis en només una setmana al Brasil.

 

El primer ministre del Canadà a donat suport a Macron i assegura que cal actuar "pel nostre planeta: els nostres fills i nets compten amb nosaltres."

 

L'actor Luke Evans diu que "no només a l'Amazònia, sinó al nostre planeta. CASA NOSTRA!!! Durant dècades veiem com el tanc d'oxigen del món s'encongeix a un ritme alarmant!!! I ara això!!!"

 

La capitana i activista Carola Rackete diu que cal "parlar de les persones que hi viuen i de les quals la pàtria i cultura estan sent destruïdes per l'avarícia de la indústria".

ARXIVAT A:
EcologiaBrasilJair BolsonaroAmazònia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut