El president nord-americà creu que Putin no feia broma quan va agitar el fantasma de la guerra nuclear

Biden anuncia un indult per a tots els condemnats per possessió de marihuana

L'ordre executiva del president dels EUA beneficiarà 6.500 persones amb condemnes federals, cap de les quals és la presó, actualment

Redacció/AgènciesActualitzat

Joe Biden indultarà tots els condemnats a nivell federal per possessió de marihuana.

El president dels Estats Units signarà una ordre executiva per perdonar totes les condemnes prèvies per possessió de marihuana, segons ha anunciat aquest dijous la Casa Blanca:

"Enviar a la presó algú simplement per possessió de marihuana ha afectat massa vides i ha suposat que hi hagi persones a la presó per una conducta que és legal a molts estats".


Alts funcionaris de l'administració Biden han explicat que l'ordre afectarà els condemnats a nivell federal, dels quals actualment no hi ha ningú a la presó. En molts casos, aquestes condemnes posen dificultats per accedir a feina o habitatge.

"Al voltant de 6.500 persones amb condemnes anteriors a nivell federal per possessió de marihuana es beneficiaran d'aquesta decisió".

La majoria de condemnes per possessió de marihuana són a nivell estatal, per la qual cosa el president nord-americà animarà els governadors perquè facin el mateix.

El president dels Estats Units, Joe Biden, sortint aquest dijous de la Casa Blanca
El president dels Estats Units, Joe Biden, sortint aquest dijous de la Casa Blanca (EFE/Yuri Gripas)


"Ningú hauria d'anar a la presó només per fumar o tenir marihuana"

En una sèrie de tuits, Joe Biden assegura que "ningú hauria d'anar a la presó només per fumar o tenir marihuana":


El president nord-americà ha apel·lat les autoritats sanitàries i judicials a repensar les penes associades a la marihuana, a mesura que el moviment a favor de la despenalització agafa força al país.

L'anunci forma part d'una sèrie d'accions executives anunciades per Biden per intentar fer passos cap a la despenalització de la marihuana. Això va ser una de les promeses electorals de Biden, que s'ha vist alentida per la manca d'acords al Congrés.

Biden ha decidit accelerar el procés i posar en marxa una sèrie de mesures per suavitzar la càrrega que suposen les condemnes per possessió de marihuana per a una gran part de la societat, sobretot la població no blanca.

"És una victòria de l'equitat, la justícia i la redempció", ha celebrat Cynthia Roseberry, de l'associació de drets civils ACLU. "Això vol dir que milers de persones es beneficiaran d'una segona oportunitat, en comptes de ser castigats per sempre per accions que ara són legals o s'han despenalitzat a més de la meitat d'estats", afirma.

L'associació ho ha qualificat de "gran victòria", tot i que "cal fer més":

 

Legal cada vegada a més estats

Biden afirma que "no té sentit" que la marihuana estigui classificada "en el mateix nivell que l'heroïna i com a més seriosa que el fentanil". En aquest sentit, la Cambra de Representants va aprovar el mes d'abril passat una proposició de llei per suprimir el cànnabis de la llista federal de drogues perilloses. La proposta, però, està aturada al Senat.

19 dels 50 estats nord-americans, a més de la capital Washington, ja han legalitzat l'ús recreatiu de la marihuana per a adults. D'altra banda, a la majoria d'estats l'ús amb finalitats terapèutiques és legal, en diferents graus.

Només en alguns estats rurals i molt conservadors, com Idaho, Nebraska o Wyoming, està completament prohibida. Paradoxalment, la marihuana continua sent il·legal a nivell federal.

La població dels Estats Units està molt majoritàriament a favor de la legalització del cànnabis. Una enquesta feta pel centre Pew Research l'any passat apuntava que el 91% dels adults pensen que la marihuana hauria de ser legal, ja sigui per a un ús mèdic, recreatiu o tots dos.

 

ARXIVAT A:
Joe BidenEstats UnitsMarihuana
Anar al contingut