Gänswein ha estat la mà dreta de Benet XVI com a papa i, després, com a papa emèrit (REUTERS / Stefano Rellandini)

Benet XVI va ordenar destruir "sense excepcions" tots els seus documents privats

Ho ha revelat el seu secretari personal, Georg Gänswein, que carrega contra el papa Francesc per haver-lo relegat a tenir cura, només, del papa emèrit

Redacció/AgènciesActualitzat

El secretari personal del papa emèrit, Georg Gänswein, ha revelat que va rebre instruccions precises de Benet XVI perquè destruís tots els seus documents privats de tota mena "sense excepcions".

Així ho assegura en un llibre autobiogràfic que sortirà a la venda la setmana que ve, titulat "Nient'altro che la verità. La mia vita al fianco di Benedetto XVI", (Res més que la veritat, la meva vida al costat de Benet XVI) de l'editorial Piemme.

"Hi ha qui m'ha preguntat què faré, després de la mort de Benet XVI, amb els seus documents. En realitat això per mi no suposa un problema, tenint en compte que n'he rebut instruccions precises" que, explica, se sent "obligat en consciència a respectar".

Concretament, detalla que les instruccions es refereixen a la seva biblioteca, els manuscrits dels llibres, la documentació sobre el Concili i la correspondència.

El secretari personal del papa emèrit, durant la cerimònia d'enterrament (Reuters/Yara Nardi)

L'arquebisbe alemany, el col·laborador més proper de Ratzinger des del 2003, ha especificat que "pel que fa a la resta d'escrits la seva sort està marcada". Podria referir-se, així, als procediments establerts per guardar els documents papals.

"Els folis privats de tota mena han de ser destruïts. Això s'ha de fer sense excepcions i sense escapatòries", assegura que li va indicar el pontífex emèrit referint-se a tots els documents personals.

D'aquesta manera, aquests textos no podran servir per, entre altres qüestions, aclarir assumptes com ara els suposats encobriments a casos de pederàstia quan era arquebisbe de Munic, pels quals havia d'enviar una declaració escrita al Tribunal Regional de Traunstein, a Baviera, que li havia donat de termini per enviar-la fins al 24 de gener.


En xoc per l'encàrrec de cuidar, només, el papa emèrit

Més enllà del que se'n faci, dels documents de Benet XVI, el llibre del seu ajudant més proper també inclou una dura crítica al fet que se li encarregués la cura del papa emèrit durant l'última dècada, en què Benet XVI ha viscut al monestir vaticà Mater Ecclesiae després de la seva històrica renúncia el 2013.

Durant tot aquest temps l'ha acompanyat Gänswein, que ara ha fet públic el seu descontentament per la decisió de l'actual papa, Francesc, d'apartar-lo del seu costat malgrat que era el prefecte de la Casa Pontifícia, encarregat de l'agenda dels pontífexs.

En el llibre, Gänswein carrega durament contra el papa actual (REUTERS / Stefano Rellandini)

En aquell moment acabava d'esclatar la polèmica originada pel llibre del cardenal ultraconservador Robert Sarah i Benet XVI sobre el celibat sacerdotal, "Des del més profund dels nostres cors".

"D'ara endavant quedeu-vos a casa, acompanyeu Benet, que ho necessita, i feu-li d'escut", assegura que li va dir el pontífex. Així, lamenta, es va convertir en un "prefecte reduït a la meitat".

El secretari personal de Benet XVI confessa que es va quedar "en xoc i sense paraules" i diu que, quan va intentar replicar, dient-li a Francesc que ho havia estat fent durant set anys i que podia continuar fent-ho, el papa li va respondre que ell seguia sent prefecte però que, a partir de l'endemà mateix, no tornés a treballar.

Francesc i Gänswein, junts en una imatge de l'any 2016 (REUTERS / Tony Gentile)

Gänswein explica que va respondre, resignat, que no ho entenia ni ho acceptava humanament però que s'adaptaria a la decisió per "obediència".

De tornada al monestir, recorda que, en explicar-ho a Ratzinger, aquest li va dir, en to irònic: "Sembla que el papa Francesc ja no es fia de mi i vol que siguis el meu guardià."


Denuncia calúmnies a Benet XVI "des de dins del Vaticà"

Gänswein té previst publicar llibre el 12 de gener per respondre a "les calúmnies i maniobres tèrboles" per intentar, "en va", enfosquir el llegat del pontífex, que va morir tot just ara fa una setmana.

Entre moltes altres coses, Gänswein confirma i lamenta a les seves pàgines l'existència de corrents o "hooligans" (usa el terme "tifoserie", en italià seguidors del futbol) dins del Vaticà.

Durant prop de 10 anys han conviscut dos papes vius, l'emèrit Benet XVI i l'actual, Francesc (Reuters / Tony Gentile)

Alhora, explica que les contínues comparacions entre el papa Francesc i Benet XVI "sempre han entristit Ratzinger, sobretot quan el comentari procedia de des de dins del Vaticà".

Així, posa l'exemple de la decisió del papa argentí de no viure als apartaments del Palau Apostòlic i traslladar-se a una habitació més petita de Casa Santa Marta.

Gänswein remarca que la decisió de Francesc no es pot atribuir a una "qüestió d'estalvi", ja que, encara que no hi visqui cap pontífex, requereix dels serveis de neteja i manutenció, sinó a la "psicologia personal" de Bergoglio.

A les seves pàgines, el monsenyor alemany també retreu a Francesc algunes de les seves decisions, com la de posar límit a les misses en llatí, cosa molt criticada pels sectors més conservadors de l'Església catòlica.

ARXIVAT A:
ReligióEsglésiaPapa FrancescVaticà
Anar al contingut