Mor Benet XVI, el papa emèrit

Va dimitir, per a sorpresa mundial, el 2013, 600 anys després de l'últim papa que va deixar el càrrec

Mireia Prats i RieraActualitzat

Benet XVI ha mort als 95 anys. El papa emèrit ha mort a les 9.34 d'aquest dissabte, últim dia de 2022, al monestir Mater Ecclesiae del Vaticà, on vivia des que va deixar el càrrec.

"Amb pesar donem a conèixer que el papa emèrit Benet XVI ha mort". Amb aquest breu comunicat difós en sis idiomes, el Vaticà ha donat la notícia. El funeral es farà el 5 de gener.

La salut de Joseph Ratzinger havia empitjorat les últimes hores, tal com va fer públic aquest dimecres el papa Francesc, que va demanar una oració especial per al seu antecessor, que estava "molt malalt".

En els últims temps Benet XVI havia reduït la seva agenda pública a causa de la seva avançada edat i l'empitjorament de la seva salut. 

Per a sorpresa mundial, Benet XVI va dimitir l'11 de febrer del 2013, fa 9 anys i mig. El seu període com a papa emèrit ha superat la durada del seu pontificat


Feia 600 anys que un papa no deixava el càrrec

"Soc simplement un pelegrí que inicia l'última etapa del seu pelegrinatge en aquesta terra."

Van ser les últimes paraules que va dir Benet XVI a Castelgandolfo, la tarda que s'acomiadava definitivament de la seva vida pública com a papa. Ja aleshores li pesava, i molt, el fet històric. Feia 600 anys que un papa no deixava el càrrec. I ho va anunciar davant del col·legi cardenalici i en llatí. Benet XVI passava directament als llibres d'història només per aquest fet. Menys mediàtic que Joan Pau II, perquè el seu caràcter era més reservat, la seva dimissió va ser considerada la notícia de l'any.

Al cap d'unes setmanes, tothom va poder veure una imatge inusual que va fer la volta al món: la de dos papes al Vaticà abraçant-se.

Els dos papes l'any 2016 durant una cerimònia al Vaticà (Reuters)

Joseph Ratzinger va néixer el 1927 a Alemanya. Era el petit de tres germans. Sempre va destacar per ser un bon estudiant. Filòsof i teòleg, parlava 10 idiomes i era un pianista expert, molt amant de Mozart.

El 1951 el van ordenar sacerdot, i compaginava les seves feines eclesiàstiques amb les de professor universitari. 30 anys més tard, Joan Pau II el fa anar a Roma, per ser el prefecte de la Congregació per a la Doctrina de la Fe. Ja aleshores era cardenal.

El cardenal Ratzinger precisament va ser el camarlenc del conclave "post mortem" de Joan Pau II. El conclave que el 19 d'abril del 2005 el va elegir a ell com a papa.

 

El papa de la Sagrada Família, però també dels escàndols de pederàstia

El repte de succeir Joan Pau II, després de 27 anys de pontificat, era gran. No va destacar per ser tan viatger com el seu antecessor; més aviat se'l reconeixeria com el papa "intramuri". Tot i això, a Catalunya sempre se'l recordarà com el papa que va venir a dedicar la Sagrada Família, el novembre del 2010.

El papa Benet XVI en la dedicació de la Sagrada Família
El papa Benet XVI en la dedicació de la Sagrada Família (EFE)

Conciliador, discret, reflexiu i amb grans dots d'anàlisi, el papa Benet XVI és qui entoma els escàndols de pederàstia, que es fan públics durant el seu pontificat arreu del món. Unes denúncies que, juntament amb l'afer d'espionatge i corrupció de la cúria, l'anomenat cas Vatileaks, acaben per fer perdre les forces a un papa que, durant els 8 anys del seu mandat a l'Església catòlica, es va veure sobrepassat.

Després que ell deixés el càrrec, van esclatar els casos de pederàstia gairebé a tot el món: Xile, els Estats Units, Irlanda, Austràlia, França, Alemanya. Alguns analistes van entendre aleshores per què ell no es va veure en forces per continuar.

Benet XVI a Washington el 2008

 

La seva vida de papa emèrit

Apartat dels afers de la cúria, ha viscut tancat al monestir Mater Ecclesiae, als jardins vaticans. Els darrers 10 anys s'ha dedicat a escoltar música i a tocar el piano, i a estudiar.

Segons l'agència oficial ANSA, Benet XVI ha envellit amb el cap clar i amb lucidesa. Rebia visites privades i sempre ha estat cuidat per 4 laiques consagrades i el seu secretari personal, el cardenal George Gänswein.

El papa Francesc sempre l'ha tingut en compte, i l'ha anat visitant al llarg del seu pontificat. Per Nadal, Pasqua i darrerament, l'agost passat, hi va portar els 20 nous cardenals perquè el saludessin personalment. Ja aleshores es va veure un Joseph Ratzinger molt envellit i deteriorat.

El papa Francesc l'ha anat visitant els darrers anys al convent on vivia (Reuters)


Un home "noble i gentil", segons el papa Francesc

El papa Francesc ha volgut expressar aquest dissabte "gratitud" cap al seu antecessor al Vaticà. En les vespres de l'últim dia de l'any, el pontífex ha destacat "el bé" que va dur a terme Benet XVI  i "el testimoni de fe i d'oració" que va portar a terme els últims anys de la seva vida:

"Parlant de gentilesa, en aquest moment, el pensament se'n va espontàniament cap a l'estimadíssim papa emèrit Benet XVI, que aquest matí ens ha deixat. Amb commoció, recordem la seva personalitat tan noble, tan gentil".

"Sentim gratitud cap a Déu per haver-lo portat a l'Església i al món", ha conclòs Francesc.

El papa Francesc, durant les vespres de l'últim dia de l'any, en què ha recordat Benet XVI
El papa Francesc, durant les vespres de l'últim dia de l'any, en què ha recordat Benet XVI(Reuters / Guglielmo Mangiapane)

 

ARXIVAT A:
EsglésiaVaticà
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut