Vaticà

El papa renuncia al pontificat: "Per l'edat avançada, ja no tinc forces per exercir adequadament"

El mateix Benet XVI ha anunciat la seva decisió en llatí: "Després d'haver examinat davant de Déu reiteradament la meva consciència, he arribat a la certesa que, per l'edat avançada, ja no tinc forces per exercir adequadament el ministeri de sant Pere". El papa deixarà el pontificat el pròxim 28 de febrer a les 20.00. Gairebé no hi ha precedents de cap papa que hagi deixat el càrrec. Un dels casos que es coneixen és el de Celestí V, el segle XIV.

RedaccióActualitzat
El papa Benet XVI deixarà el pontificat el pròxim 28 de febrer. La renúncia l'ha anunciada ell mateix en llatí durant una reunió per a la canonització d'un màrtir. Textualment, el papa ha dit que renuncia per "falta de forces" a causa de la seva edat.

Aquestes han estat les paraules del papa:

"Estimadíssims germans,

us he convocat en aquest consistori no només per les tres causes de canonització, sinó també per comunicar-vos una decisió de gran importància per a la vida de l'Església. Després d'haver examinat davant de Déu reiteradament la meva consciència, he arribat a la certesa que, per l'edat avançada, ja no tinc forces per exercir adequadament el ministeri de Sant Pere. Sóc molt conscient que aquest ministeri, per la seva naturalesa espiritual, ha de ser dut a terme no amb obres i paraules, sinó també i no en menor grau patint i resant.

En el món d'avui dia, subjecte a ràpides transformacions i sacsejat per qüestions de gran relleu per a la vida de la fe, per governar la barca de sant Pau i anunciar l'Evangeli, és necessari també el vigor tant del cos com de l'esperit. Vigor que, en els últims mesos, ha disminuït en mi de tal manera que he de reconèixer la meva incapacitat per exercir bé el ministeri que em va ser encomanat.

Per això, sent molt conscient de la serietat d'aquest acte, amb plena llibertat, declaro que renuncio al ministeri de bisbe de Roma, successor de sant Pau, que em va ser confiat per mitjà dels cardenals el 19 d'abril del 2005, de forma que, des del 28 de febrer del 2013, a les 20.00, la seu de Roma, la seu de sant Pere, quedarà vacant i haurà de ser convocat, per mitjà de qui té competències, el conclau per a l'elecció del nou pontífex.

Estimadíssims germans, us dono les gràcies de tot cor per tot el vostre amor i el treball amb què heu dut al meu costat el treball del meu ministeri, i demano perdó pels meus defectes. Ara, confiem l'Església al seu màxim pastor, nostre senyor Jesucrist, i supliquem a Maria, la seva santa mare, que assisteixi amb la seva materna bondat els pares cardenals a escollir el nou pontífex. Pel que fa a mi, també en el futur, voldria servir de tot cor la santa Església de Déu amb una vida dedicada a la pregària".

Sorpresa al Vaticà

La renúncia ha agafat per sorpresa tothom al Vaticà. Almenys això és el que ha assegurat el portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, que ha comparegut davant dels mitjans poc després de l'anunci del papa per explicar els detalls del que passarà a partir d'ara. "Ens ha agafat a tots per sorpresa", ha dit Lombardi, que ha explicat que el papa ha pres la decisió en plenes facultats mentals. La decisió és, al seu parer, una mostra del coratge i determinació de Benet XVI.


Un fet gairebé sense precedents

Gairebé no hi ha precedents de cap papa que hagi deixat el càrrec. Un dels casos que es coneixen és el de Celestí V, el segle XIV. En no haver-hi gaires precedents, ara no està del tot clar el procediment a seguir. Sembla que Benet XVI pot decidir el seu nou lloc a l'Església i no té dret a decidir el seu successor. El seu lloc quedarà vacant fins que el conclau triï el nou pontífex.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut