Educació estudia que els alumnes hagin de dur mascareta dins l'aula a partir dels 10 anys

El conseller garanteix l'inici del curs i destaca la importància que els grups siguin estables per sobre de la ràtio, que "no és l'única cosa important"

RedaccióActualitzat

El conseller d'Educació, Josep Bargalló, garanteix que el 14 de setembre començarà el curs escolar 2020-2021. El conseller ha assegurat que en aquests moments s'està treballant amb els epidemiòlegs en "els escenaris més probables al setembre", una feina, ha afegit, "molt difícil, però necessària".

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", Bargalló ha dit, però, que no es pot assegurar ara per ara en quines condicions començarà el curs:

"L'inici del curs escolar és un inici garantit, però amb les condicions sanitàries que es marquin. Pot ser que no comenci el curs en algun punt perquè potser hi ha mesures més restrictives que a la resta. Això passarà? És difícil de dir ara mateix. L'inici del curs és el 14 de setembre."


Cada dos dies es reuneix el grup de treball en què, segons Bargalló, "hi ha tothom", i el conseller ha confiat que la setmana que ve "podrem fer nous anuncis". Sigui com sigui, el conseller insisteix que es prendran decisions fins a l'inici del curs i també un cop començat, per adaptar-se a l'evolució de la pandèmia.

 

"Crec que haurem de començar amb mascareta en alguns dels territoris"

Entre d'altres elements, aquest grup de treball estudia l'ús de mascaretes, una qüestió que genera molt interès. De moment, sembla clar que serà obligatòria en les zones comunes, i la Conselleria d'Educació es planteja que també s'hagi de portar dins de classe

Segons el responsable d'Educació, tal com està la situació en aquests moments sembla que caldrà començar amb mascareta en alguns dels territoris "i si la situació epidemiològica millora molt molt molt, potser la podrem treure".

"Pedagògicament, què opinen els experts? Que a les classes millor sense mascareta. Sanitàriament, què opinen els experts? En els grups, millor amb mascareta. Cal trobar els límits i encaix d'un criteri i un altre. Jo crec que si evolucionem com estem evolucionant, haurem de començar amb mascareta, si més no en alguns territoris."

 

Bargalló es referia als alumnes a partir del 10 anys, tot i que la setmana passada, quan van presentar el protocol per quan comenci el curs, van parlar de la possibilitat de portar-la a partir dels 12 anys. 

En aquest sentit, el col·lectiu d'infermeria s'ha mostrat partidari que tots els alumnes en portin sempre. Alba Brugués, presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària, ha assegurat que a partir dels 7 o 8 anys s'hauria d'introduir perquè "els grups estables deixen de ser-ho quan van a casa o van a fer activitats amb altres nens.

El conseller sí que ha assegurat que la mascareta serà present a les extraescolars, a més de la distància, perquè en aquest cas els grups no seran estables.

El responsable d'Educació també ha assegurat que estan treballant perquè les escoles tinguin aparells per prendre la temperatura i material de prevenció, a més d'equips de neteja i desinfecció addicionals.

També es treballa per comprar més ordinadors per als centres, però el departament té dificultats perquè "passa com al març amb les mascaretes", i és que en el mercat internacional en aquests moment la demanda supera l'oferta. Bargalló ha explicat que esperen aconseguir 300.000 dispositius.

El conseller ha remarcat la importància de la presencialitat, ja que l'ensenyament a distància té un problema "fonamental, que no garanteix l'equitat" i "nosaltres hem d'arribar a tothom".

Pel que fa als pares que, per por, no volen portar els fills a l'escola, el conseller els respon que no permetran l'absentisme injustificat, però que hi haurà excepcions per problemes de salut. 

Els preparatius de cara al nou curs escolar per afrontar la pandèmia centraran la reunió que els Ministeris d'Educació i Sanitat han convocat amb les comunitats autònomes per al dia 27 d'agost. Per Bargalló, serà el dia d'escoltar les propostes de l'Estat, i hi haurà d'haver "una solució única" per a les famílies amb familiars dependents, infectats o en quarantena.

 

"Les ràtios no són l'única cosa important"

Aquesta és la posició del conseller d'Educació sobre la polèmica que ha sorgit els últims dies arran dels preparatius de l'inici del curs en un context de pandèmia. Bargalló ha admès que "com menys millor", però ha afegit:

"El curs passat, de 20.000 grups infantil i primària, un 62% tenien 20 alumnes o menys. I teníem un 7% amb ràtio per sobre 25. Ja hem dit que no es repetirà. Per tant, no deu ser el més important, això."


I ha recalcat:

"Els documents que estem preparant diu 'grups fins a' no diu 'han de ser de'."

 

Fa uns dies parlava de 25 o 30 alumnes per aula, una recomanació que va atribuir al Departament de Salut, però poc després el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, el va contradir perquè no tenia "cap sentit ni cap lògica epidemiològica".

El responsable d'Educació considera que cal tenir en compte la importància que els grups siguin estables.

"Quan diem que en un restaurant podem ser màxim 10, no sempre seran els mateixos 10. Aquí estem dient que el grup sempre serà el mateix. Que el grup estable, grup bombolla, ho sigui veritablement."


Espais addicionals

Respecte a la necessitat d'espais addicionals, el conseller assegura que els centres prefereixen no haver-los de fer servir, però la majoria d'ajuntaments ja van fer cerca d'espais al maig i els han comunicat al departament.

Barcelona, per exemple, ja té una llista feta amb equipaments culturals i centres cívics que són a menys de 300 metres dels centres educatius, per esponjar la ràtio d'alumnes allà on faci falta.

En el cas de Lleida, l'Ajuntament ha reservat ludoteques i equipaments culturals. Depenent de quants grups s'hagin de desdoblar s'habilitaran per fer classe el teatre de l'Escorxador, l'Auditori, museus d'art com la Panera o el Morera, i, fins i tot, la Seu Vella.

A Girona, en canvi, l'Ajuntament no disposa de cap llistat d'espais per ampliar escoles perquè, segons fonts municipals, la Generalitat els va dir que prioritzaria els seus, tot i que encara no els ha comunicat res.

 

A Madrid, amenaça de vaga

A Madrid, la preocupació per les condicions de l'inici del curs ha portat els principals sindicats a anunciar vagues del professorat en protesta per l'absència d'un pla d'actuació clar per fer front al coronavirus.

Bargalló, a la pregunta de si el preocupa que es convoqui una vaga aquí, ha contestat que "el que em preocupa molt és la situació de pandèmia al país i cada territori".

"Som un servei públic, l'hem d'oferir, i l'hem d'oferir en condicions que no són normals, el curs que ve no serà normal. El que em fa por és com aplicar una normalitat dins d'aquesta anormalitat."

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Educació
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut