Un bomber treballa en un punt arrasat per les flames a l'incendi forestal de Ventalló (ACN/Gerard Vilà)
Un bomber treballa en un punt arrasat per les flames a l'incendi forestal de Ventalló (ACN/Gerard Vilà)

Barbacoes i acampades en llocs prohibits, malgrat els focs actius i l'alt risc d'incendi

Tres denunciats dissabte al Solsonès per acampar i fer foc a terra en una zona boscosa de Guixers

M. Josep MoyaActualitzat

Des del 15 de març fins al 15 d'octubre està prohibit fer foc en terreny forestal i en la franja de 500 metres que els envolta com a prevenció d'incendis forestals. 

En aquesta prohibició s'inclou fer focs d'esbarjo o barbacoes i també cremar qualsevol resta de poda agrícola o de jardineria. Per cremar aquestes restes en període de primavera i estiu cal una autorització expressa del Departament d'Agricultura. Les barbacoes només es poden fer dins zones recreatives i d'acampada habilitades o en zones habitades com ara urbanitzacions en barbacoes d'obra amb mataguspires.

També queda prohibit llançar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals, industrials o de qualsevol mena que puguin provocar l'inici d'un foc. No es poden llançar coets, focs d'artifici o qualsevol altre artefacte de foc en terrenys forestals.

Amb els dos incendis que aquest cap de setmana han afectat la Conca de Barberà i l'Anoia i l'Alt Empordà és vital extremar les precaucions i evitar qualsevol conducta de risc que pogués donar peu a un nou incendi.

Des del centre de comandament de Santa Coloma de Queralt, el president Pere Aragonès ha demanat "al conjunt del país que es posi al costat de la Conca de Barberà i l'Anoia" i s'evitin conductes de risc que obligarien a desviar efectius.

Mossos d'Esquadra vigilen que es compleixi la normativa de foc al bosc. Aquest dissabte han denunciat tres persones a Guixers, al Solsonès, per acampar de forma il·legal en una zona boscosa i fer un foc a terra:

 

 

Pocs dies abans també van cursar una denúncia a un grup de persones que insistien a fer una barbacoa en un lloc no habilitat en un bosc de pins a Blanes:

 


Bombers, Agents Rurals i tots els equips que treballen en l'extinció i el control dels incendis forestals actius o controlats demanen que s'eviti anar a la zona cremada per facilitar el treball i la mobilitat dels equips.

Curiosos, turistes, caminants i ciclistes es van acostar aquest divendres i dissabte al massís del Montgrí per veure amb els seus propis ulls els efectes del foc que va calcinar 91 hectàrees de terreny forestal del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Una actitud que els Bombers lamenten i demanen responsabilitat a la ciutadania perquè aquestes situacions no es repeteixin: "No podem tenir un cartell, un policia o un agent rural a cada entrada o camí de cada espai natural."

El 2020 es van cremar 209 hectàrees en total

L'any 2020 va ser un any amb pocs incendis i hectàrees forestals cremades a Catalunya. El millor de l'última dècada.

En tot l'any 2020 es van registrar 289 incendis forestal, que van cremar un total de 209 hectàrees. L'incendi més significatiu va ser el 17 d'octubre a les Avellanes, a la Noguera, que va cremar una trentena d'hectàrees.

En els tres incendis forestals en què han treballat els últims dies els Bombers, el del massís del Montgrí, el de Ventalló i el la Conca de Barberà i l'Anoia (aquest últim encara sense control) ja s'han cremat 1.438 hectàrees. Una xifra que multiplica per cinc el total d'hectàrees cremades tot l'any passat. 

 

ARXIVAT A:
IncendisMossos d'Esquadra
Anar al contingut