Situació complicada al cap de l'incendi a l'Anoia, que ja ha cremat 1.372 hectàrees

Els bombers confien en la nit, quan baixa el vent i augmenta la humitat, per dominar aquest incendi, el pitjor d'aquest estiu a Catalunya

RedaccióActualitzat

Actualització de la notícia: Hores clau per a l'incendi de l'Anoia: perimetrat en un 80% i amb metereologia més favorable

El foc que ha començat aquest dissabte a Santa Coloma de Queralt, a la Conca de Barberà, i ha avançat cap a Bellprat i Sant Martí de Tous, a l'Anoia, continua 

Poc abans de les vuit del vespre s'ha confinat la població de Sant Martí de Tous i de Santa María de Miralles i s'han desallotjat els veïns de la urbanització Ca n'Aubereda, que està a uns sis quilòmetres de distància del poble de Sant Martí. 

David Borrell, cap operatiu Bombers de la Generalitat ha explicat com ha empitjorat la situació al vespre per l'obertura del cap del foc:

"El cap i el flanc esquerra s'han obert en direcció nord, cap a Sant Martí de Tous, és el que preveiem per les condicions metereològiques i és el que ha acabat passant."

 
Un helicòpter treballa en l'extinció de l'incendi a la serra de Miralles (EFE/Susanna Sáez)
Un helicòpter treballa en l'extinció de l'incendi a la serra de Miralles (EFE/Susanna Sáez)

Segons han explicat els Bombers, entre les vuit i dos quarts de nou, en el moment de la retirada de la marinada i l'entrada del terral, sumat a l'augment de la humitat, s'ha creat un gran núvol sobre l'incendi.

Un pirocúmul que s'ha pogut observar des de molts quilòmetres de distància i que ha obligat a retirar alguns efectius d'extinció cap a zones segures:

"Per raons de seguretat, hem d'esperar que el pirocúmul es desplomi. I una vegada es desploma esperem els focus secundaris que es generen i comencem a treballar"

Aquest és un fenomen habitual en grans focs i la seva presència pot causar turbulències en forma de vents que poden causar intensitats i velocitats de propagació del foc extremes, i imprevisibles. En aquesta ocasió, concreten des de Bombers, en només mitja hora l'incendi de l'Anoia ha recorregut 3,7 quilòmetres i ha consumit unes 200 hectàrees.

Aquesta era una de les possibilitats amb què comptaven els bombers al llarg de la tarda, que l'acció de la marinada provoqués l'obertura del cap de l'incendi i del flanc esquerre: "Finalment és el que ha passat, però teníem preparat un pla de contingència per avançar-nos a la situació".

El cap de l'incendi s'ha obert en dos fronts, un cap a Sant Martí de Tous i l'altre cap a Santa Maria de Miralles. S'han confinat els dos municipis i s'ha desallotjat la urbanització Ca n'Aubareda:

 

L'alcalde de Sant Martí de Tous, David Alquézar, ha volgut tranquil·litzar la població, que està confinada des d'aquesta tarda:

"La població ha d'estar tranquil·la. Si mantenim aquest confinament no hem de patir per la integritat de les persones. Les masies ja han estat desallotjades i pel que fa al perímetre del municipi no hem de patir per la integritat de les persones."

David Borrell, l'inspector en cap dels Bombers, ha explicat que el que més els preocupa d'aquest incendi és que té un perímetre "molt inestable" i "molt allargat", d'uns 10 quilòmetres:

"És un incendi que es manté actiu. El perímetre de l'incendi és molt allargat i, tal i com es preveia al migdia, ens complica molt el cap i el flanc esquerre per l'entrada d'aquesta marinada forta, per aquest vent ara ja de component sud."

Això ha provocat fortes represes del foc i focus secundaris durant la tarda en direcció nord, cap a Sant Martí de Tous i, finalment, que el cap s'hagi obert: 

"Estem tenint des de primera hora de la tarda moltes represes en direcció nord, en direcció a Tous. Fins ara les hem anat aturant totes, però és cert que ara hi ha una que ens preocupa bastant."

A més del vent, l'altre element que dificulta les tasques d'extinció és el fet que s'hagi de treballar simultàniament en dos tipus de terreny molt diferents, superfície agrícola i forestal, que requereixen tècniques, materials i actuacions diferenciades. També el fet que hi ha molta extensió amenaçada i molta fusta per cremar encara, i molt seca, a les zones on s'acosta el foc. 


Més de 1.300 hectàrees afectades

Des del migdia la superfície afectada per l'incendi ha crescut fins a les 1.372 hectàrees.

Segons les dades facilitades pels Bombers i els Agents Rurals. Més d'un miler d'hectàrees cremades són superfície forestal, 354 són superfície agrícola, 5 hectàrees són de sòl urbà i 933 estan dins de l'Espai d'Interès Natural del Sistema Prelitoral Central. 


Per municipis, els més afectats són Bellprat (amb 1.068 hectàrees cremades), Santa Maria de Miralles (106,5 hectàrees), Les Piles (70 ha), Santa Coloma de Queralt (48,5 ha) i Pontils (2 hectàrees).

 

Situació crítica

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha comparegut al matí des del centre de comandament dels Bombers, a Santa Coloma de Queralt, per agrair la feina de tots els efectius i voluntaris que estan treballant en les tasques d'extinció.

Aragonès ha insistit que la situació és crítica davant "un dels incendis més preocupants del que portem d'estiu, amb un impacte major i amb un cap de l'incendi molt actiu". El president ha demanat "al conjunt del país que es posi al costat de la Conca de Barberà i l'Anoia" i la manera de fer-ho, ha dit, és evitar qualsevol conducta de risc que limiti els efectius disponibles per lluitar contra el foc.

"Cada efectiu que hagi d'anar a atendre una emergència en un altre lloc és un efectiu que no pot treballar aquí. La manera d'ajudar és evitar les activitats de risc."

 

Columna de fum, aquest diumenge, per l'incendi a la Conca de Barberà i l'Anoia (ANC/Anna Ferràs) 

Més de 170 desallotjats

Durant el matí d'aquest diumenge, 86 persones han estat evacuades preventivament de la zona, que es sumen a les 82 d'aquest dissabte, que van ser acollits a l'ateneu de Sant Martí de Tous, a Santa Coloma de Queralt i al local social de Santa Maria de Miralles.

Els desallotjats eren de 53 masies i cases aïllades dels municipis de Bellprat, Santa Maria de Miralles i Sant Martí de Tous. Alguns han passat la nit a casa d'amics i familiars. Aquest diumenge s'han desallotjat també diferents masos de Sant Martí de Tous (unes 46 persones) i una quarantena d'infants i monitors de la casa de colònies La Censada de Santa Margarida de Montbui.

Els cossos d'emergències fan una crida perquè cap persona s'acosti a la zona del foc.


Incorporació progressiva d'efectius

Aquest diumenge, la jornada ha començat amb més de 400 efectius treballant en les tasques d'extinció de l'incendi: més de 300 bombers i 16 mitjans aeris, a més d'efectius de l'UME (la Unitat Militar d'Emergències), 70 voluntaris ADF i nombrosos pagesos que estan ajudant els serveis d'emergència llaurant els camps per evitar l'extensió del foc.

Uns efectius que s'han anat ampliant al llarg del dia, alguns des de Ventalló, on l'incendi està estabilitzat. En total, s'han arribat a sumar 700 persones en l'extinció, comptant també Agents Rurals, SEM i Mossos d'Esquadra.

Investiguen què va provocar el foc

Els Agents Rurals treballen en dues hipòtesis sobre l'origen de l'incendi, que ha començat a tocar de la carretera. El foc va començar cap a les tres de la tarda de dissabte en una zona de camps pròxima al quilòmetre 25 de la C-241d.  Poca estona després d'encendre's, el foc va saltar la carretera a Bellprat i va agafar zona forestal.

L'inspector en cap dels Agents Rurals, Toni Mur, ha explicat que no es descarta que el foc sigui intencionat, però que no han trobat encara burilles i no tenen cap notícia que cap vehicle hagi tingut problemes a la zona:

"Encara no podem determinar la causa del foc perquè la zona d'inici està molt deteriorada."

 

Carreteres tallades i castell afectat

Tres vies continuen tallades per aquest incendi, la B-220 a Santa Coloma de Queralt, la B-2201 a Bellprat, la TV-2011 a Pontils i la BV-2131 Santa Maria de Miralles, segons ha informat Trànsit en un missatge a Twitter, on també ha penjat imatges de la feina dels serveis d'emergències en les tasques d'extinció del foc.

Les flames han arribat al castell de Queralt, que és tot un símbol d'aquestes terres que voregen el riu Gaià. El foc s'ha enfilat per la serra de Queralt a molta velocitat i ha encerclat les ruïnes, que són bé cultural d'interès nacional.

El foc ha arribat a les ruïnes del Castell de Queralt, que és bé d'interès cultural (Agents Rurals)

Les flames també han cremat una granja de porcs de Bellprat, segons ha explicat l'alcalde de Santa Coloma de Queralt, Ramon Mullerat.

Protecció Civil demana que ningú s'acosti a la zona i els Mossos, que es respectin les indicacions dels serveis d'emergència.


El foc en imatges

Veïns de Sant Martí de Tous mirant com avança el foc
Imatges aèries de la zona cremada en l'incendi que afecta la Conca de Barberà i l'Anoia (Agents Rurals) 
Agents Rurals investigant a la zona on va començar l'incendi, a Santa Coloma de Queralt
Un pagès sega un camp a Sant Martí de Tous, aquest diumenge, davant la columna de fum (ACN/Anna Ferràs)

Centre de comandament dels Bombers, dissabte al vespre, a Santa Coloma de Queralt (ACN/Mar Rovira)
El foc ha començat en uns camps a tocar de la carretera i s'ha estès ràpidament
El foc ha començat en uns camps a tocar de la carretera i s'ha estès ràpidament (EFE/Susanna Sáez)
El foc ha creuat la carretera i ha agafat massa forestal (Bombers de la Generalitat) (Bombers de la Generalitat)
Els bombers treballen en una benzinera a prop de Santa Maria de Miralles
Els Bombers treballen en una benzinera a prop de Santa Maria de Miralles (EFE/Susanna Sáez)
Les flames i el fum han obligat a confinar les masies del voltant
Les flames i el fum han obligat a confinar les masies del voltant (ACN/Mar Rovira)
Un cérvol fuig de la zona en flames
Un cérvol fuig de la zona en flames (EFE/Susanna Sáez)
Efectius de les ADF es coordinen per lluitar contra el foc
Efectius de les ADF es coordinen per lluitar contra el foc (EFE/Susanna Sáez)
Un camp de conreu cremat al terme municipal de Santa Coloma de Queralt
Un camp de conreu cremat al terme municipal de Santa Coloma de Queralt (ACN/Mar Rovira)
Els efectius de l'UME arribats des de Saragossa ja treballen a la zona
Un dels helicòpters que treballen en les tasques d'extinció, aquest diumenge (ACN/Anna Berga)


Visible des de molt municipis

El fum de l'incendi es podia veure, des de primera hora del matí, des del nucli de Sant Martí de Tous, però també és visible des de molts altres punts del país, pel vent que l'arrossega. Fins i tot des de Barcelona:.

L'incendi avança cap a Sant Martí de Tous, des d'on es veu clarament la columna de fum

 

 

 

La Generalitat ha activat en fase d'Emergència 1 el pla especial d'emergències per incendis forestals Infocat i demana a la ciutadania extremar al màxim les precaucions en el medi natural i evitar qualsevol conducta de risc. En cas de veure foc o fum cal trucar ràpidament al telèfon d'emergències 112.

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut