El vent aponentat ha afluixat al vespre i ha facilitat que es pogués donar per estabilitzat a quarts de nou (EFE/David Borrat)
El vent aponentat ha afluixat al vespre i ha facilitat que es pogués donar per estabilitzat a quarts de nou (EFE/David Borrat)
Torroella de Montgrí

Els Bombers remullen l'incendi del Montgrí, estabilitzat, per evitar que revifi

La situació és d'"extrema precaució" i diverses administracions col·laboraran per vigilar el perímetre del foc les properes setmanes

Actualitzat

18 dotacions terrestres dels Bombers han remullat la matinada de dissabte el terreny cremat al massís del Montgrí. Continuaran fent-ho durant el dia per evitar que hi hagi revifades

 

El perímetre del foc no ha crescut en les últimes hores, però la situació és d'"extrema precaució", segons ha explicat l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, en una entrevista al 324. "Els Bombers ens diuen que estiguem a l'aguait", ha afegit. Els efectius continuaran remullant la zona els propers dies.

També ha explicat que s'ha decidit crear una comissió de seguiment per fer un "control exhaustiu" del perímetre de l'incendi en les properes setmanes. Hi participaran els Bombers, els ADF, la brigada del Parc Natural i la brigada municipal:

"El foc està superat, però amb aquest garbí i aquesta tramuntana qualsevol guspira o petit focus que hagi quedat encès ens pot causar un problema gravíssim"

Sobre les possibles causes de l'incendi, Colomí ha explicat que no estan clares i que els Agents Rurals continuen investigant. Ha dit, però, que ens els últims dies van tenir al municipi "dos o tres intents d'incendi provocat", que es van poder detectar de seguida i apagar, però no se n'ha pogut identificar els autors.

Un d'aquests intents va ser molt a prop del lloc on va començar aquest foc, un espai de molt difícil accés per on també hi passa una línia d'alta tensió

Els accessos a les urbanitzacions de la zona afectada continuen tallats per als no residents. L'alcalde ha recordat que també està tancat l'accés a tot el massís del Montgrí, tant a peu com en cotxe, per l'elevat risc d'incendi. 


Revifades al flanc dret

L'incendi, que cremava des de dijous a la tarda, el van poder estabilitzar a quarts de nou del vespre de divendres. El foc estava pràcticament controlat des del migdia, però diverses revifades al flanc dret durant la tarda van complicar la feina als bombers.

Hi havia dos flancs actius. L'esquerre, en una cinglera prop del massís, té un accés complicat però com que és una zona rocosa no es preveia que avancés gaire. En canvi, el flanc dret és el que ha portat més problemes, perquè és una zona amb molta vegetació i de perill si pujava la intensitat del vent.

Divendres al vespre, el vent aponentat que bufava a la zona va afluixar i això va permetre controlar les revifades i estabilitzar l'incendi. Així ho explicava a última hora de la tarda Antoni Valdepeñas, cap d'Intervenció dels Bombers de la Generalitat:

"Entenem que milloraran les condicions, especialment el vent, i podrem donar el foc per estabilitzat a les 9 del vespre."

Segons va destacar Jordi Martinoy, director dels Serveis Territorials d'Interior, la dificultat d'aquest incendi és l'orografia, que fa molt difícil l'accés als vehicles dels bombers, i l'evolució del vent. En canvi, va destacar que afortunadament no va entrar la tramuntana i no hi va haver cap altre incendi i es van poder dedicar tots els recursos a aquest foc.


Foc encerclat amb 300 mànegues

Divendres al migdia els bombers havien aconseguit encerclar el foc amb una línia d'aigua. 6 quilòmetres de llargada que van cobrir amb 300 mànegues, segons va explicar el cap d'Intervenció de l'incendi, Antoni Valdepeñas.

Segons el cos d'Agents Rurals, l'incendi ha afectat 91 hectàrees de terreny forestal del parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter del terme de Torroella de Montgrí.

S'investiguen les causes del foc, però encara no hi ha una hipòtesi clara, segons el cap dels Agents Rurals de Girona, Ignasi de Dalmases.

 

El cap de la Regió d'Emergències de Girona, Jordi Martín, va explicar que el foc va començar a la casa del guarda i va avançar empès per un fort vent de garbí.

Les condicions meteorològiques previstes per divendres disparaven el risc d'incendi. A l'Empordà, la previsió era que el vent del sud-oest faria pujar la temperatura cap als 40 ºC. Aquesta era l'evolució prevista del vent i la temperatura:


Dijous es van evacuar 135 menors de la casa de colònies Torreferrana de Sobrestany. L'evacuació es va fer per precaució i els van traslladar en autocar al pavelló de Torroella de Montgrí, on han passat la nit. Divendres ja se'ls va autoritzar a tornar a la casa de colònies, tot i que moltes famílies van optar per avançar la tornada a casa.

Un helicopter sobrevola la zona que crema al Montgrí
Un helicopter sobrevola la zona que crema al Montgrí (EFE/David Borrat)

 

 

ARXIVAT A:
Incendis
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut