Banyoles fa un homenatge a 170 exiliats de la Guerra Civil
Quim Torra lliurant una distinció i una rosa groga a una familiar d'un exiliat

Banyoles fa un homenatge a 170 exiliats de la Guerra Civil

Quim Torra afirma que el reconeixement de la Generalitat és un "acte de justícia" que admet que "arriba tard"

RedaccióActualitzat

Homenatge als exiliats de la Guerra Civil en un acte fet aquest diumenge a Banyoles. Familiars de 170 exiliats de la població van rebre el reconeixement per part de la Generalitat.

L'acte es va fer al Pavelló de la Draga de la capital del Pla de l'Estany i el va presidir Quim Torra, davant d'unes 500 persones que van omplir el recinte. Després de 80 anys, Torra va lamentar que aquesta distinció era un "acte de justícia" que arribava tard:

"A totes les persones que us hem pogut entregar aquest document, aquest certificat, d'alguna manera, tard, i això ens ha de doldre a tots tant, però sí que és cert que almenys avui hem pogut reparar en part la injustícia de tants anys"


Un reconeixement que, segons el president de la Generalitat, ha de servir per "no oblidar i reparar uns anys foscos".

 

Quim Torra i l'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, durant l'acte


En la seva intervenció, Quim Torra s'ha referit a diverses històries de persones que es van exiliar, entre elles l'expresident de la Generalitat Josep Irla. I ha subratllat la iniciativa de Banyoles com "un exemple" de poble que "fa justícia a la història". En aquest sentit, espera que actes similars es facin a "totes les ciutats de Catalunya."

"Fins ara havíem assistit a reparacions dels infames judicis de guerra. Avui reconeixem els exiliats que no poden caure en l'oblit", ha assenyalat el cap del govern. Els 170 familiars dels exiliats han anat passant per l'escenari per rebre la distinció i una rosa de color groc.

L'alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, ha demanat el "retorn dels exiliats actuals". "No pot ser que estiguem vivint una realitat com aquella", ha destacat, enmig dels aplaudiments dels assistents. Ha demanat "la fi de la repressió i l'alliberament" de tots els líders independentistes que són a la presó o que van marxar.

 

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Quim Torra
Anar al contingut