Bannon a la seu de l'FBI a Washington, on s'ha entregat (EFE/Pete Marovich)
Bannon a la seu de l'FBI a Washington, on s'ha entregat (EFE/Pete Marovich)
Washington

Bannon s'entrega a l'FBI després de negar-se a declarar per l'assalt al Capitoli

El cap d'estratègia de la Casa Blanca als inicis del mandat de Trump està imputat de dos càrrecs de desacatament al Congrés

RedaccióActualitzat

Steve Bannon, antic assessor de l'expresident dels Estats Units Donald Trump, s'ha entregat aquest dilluns a l'oficina de l'FBI de Washington. Bannon, de 67 anys, està imputat de dos càrrecs de desacatament al Congrés per no haver respost a una citació del comitè que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener.

Hores més tard, la jutge l'ha deixat en llibertat, tot i que li ha retirat el passaport i li ha posat l'obligació de notificar a les autoritats judicials qualsevol viatge dins dels Estats Units. "Aquesta vegada s'han ficat amb l'home equivocat!", ha proclamat Bannon a la sortida.

Un gran jurat federal va imputar divendres l'home que va ser mà dreta de Trump per la negativa a comparèixer i per no voler entregar la documentació que se li va requerir, segons va informar el Departament de Justícia.

En no presentar-se davant del Congrés, la declaració va passar al Departament de Justícia. El fiscal general dels Estats Units, Merrick Garland, va subratllar que està compromès a "mostrar al poble nord-americà, tant de paraula com de fets, que el Departament de Justícia s'adhereix al compliment de la llei, segueix els fets i la legislació i busca una justícia igualitària".

Abans d'entrar a la seu de l'FBI, Bannon ha instat els seguidors de Trump que hi cal "combatre el règim Biden cada dia". Una acusació per desacatament al Congrés pot comportar entre 30 dies i un any de presó, a més d'una multa d'entre 100 i 1.000 dòlars.

Bannon arribant a la seu de l'FBI a Washington, aquest dilluns
Bannon arribant a la seu de l'FBI a Washington, aquest dilluns (EFE/Pete Marovich)


Investigació sobre l'assalt al Capitoli

La imputació formal de Bannon es va produir després que, el 21 d'octubre, la Cambra de Representants el declarés en desacatament per la negativa a comparèixer davant del comitè que investiga l'assalt al Capitoli del 6 de gener per part de seguidors de Trump.

El fiscal del districte de Columbia, Matthew M. Graves, va assenyalar en la citació que creu que l'exassessor de Trump té informació rellevant sobre els fets del 6 de gener. Durant els dies previs a l'assalt, Trump va parlar en diverses ocasions amb Bannon, que no exercia cap càrrec oficial el 6 de gener, segons informa la CNN citant el llibre "Peril", dels periodistes Bob Woodward i Robert Costa. El dia abans, l'antic assessor de Trump va dir en un podcast que era "el moment d'atacar".

En un primer moment, Bannon va justificar la incompareixença davant del comitè per una demanda presentada per Trump amb l'objectiu d'evitar que certs documents relacionats amb l'assalt al Capitoli vegin la llum. Trump manté que els documents estan protegits per l'anomenat "privilegi executiu", un principi legal que protegeix moltes de les comunicacions de la Casa Blanca. Bannon volia que se suspengués la compareixença fins a la resolució de la demanda de Trump, fet que la justícia va rebutjar.

Partidaris de Trump van irrompre amb bats de bèisbol o estics d'hoquei el 6 de gener al Capitoli, on se certificava la victòria del demòcrata Joe Biden a les eleccions presidencials de 2020. En l'assalt van morir cinc persones i prop de 140 agents van ser agredits per manifestants.

Bannon, davant d'un agent de l'FBI
Bannon davant d'un agent de l'FBI (Reuters/Kevin Lamarque)


D'estrateg de Trump a guru de l'extrema dreta europea

Marine, treballador de Goldman Sachs o productor a Hollywood. Són algunes de les ocupacions que va tenir Steve Bannon abans de dirigir el diari digital Breitbart News, un lloc que el va convertir en una de les figures més conegudes de la nova dreta dels Estats Units.

Des del portal considerat el bressol de l'"alt-right", l'alternativa al conservadorisme nord-americà, Bannon va ajudar a articular idees que més tard es convertirien en l'argumentari de Donald Trump, de qui va dirigir la campanya que va portar-lo a la Casa Blanca l'any 2016. Discret, però molt influent, va tenir un paper clau en la victòria del candidat republicà.

 


Amb Trump a la Casa Blanca, Bannon va ser nomenat cap d'estratègia de la Casa Blanca, però no havia passat ni un any quan va plegar per les tensions amb altres assessors del gabinet.

Fora de la Casa Blanca, Bannon s'ha dedicat a assessorar diverses formacions d'extrema dreta europees, des del Front Nacional de Marine Le Pen fins al partit espanyol Vox, passant per la Lliga de Matteo Salvini a Itàlia. En aquest desembarcament a Europa, impulsa una acadèmia per formar polítics d'extrema dreta i aglutinar grups conservadors i moviments d'ultradreta en un front populista que traslladi a la UE els principis de Trump.

L'agost del 2020, Bannon va ser detingut acusat d'estafar més d'un milió de dòlars als donants de la campanya "We build the wall", a favor del mur entre els Estats Units i Mèxic. Finalment, en el seu últim dia a la Casa Blanca, Trump va indultar Bannon.

Bannon amb Donald Trump en una imatge de quan va jurar el càrrec d'assessor del president dels Estats Units (Reuters/Carlos Barria)

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump
Anar al contingut