Matteo Salvini, vicepresident i ministre de l'Interior d'Itàlia
Matteo Salvini, vicepresident i ministre de l'Interior d'Itàlia
El director del "30 minuts" reflexiona sobre la ultradreta

Salvini, la ultradreta que ve a Europa

Si es fa efectiva l'estratègia de Salvini, l'aliança dels ultres podria aconseguir una posició privilegiada de cara a influir en les polítiques del Parlament Europeu en la pròxima legislatura

Fa mesos que Matteo Salvini, vicepresident i ministre de l'Interior d'Itàlia des de fa mig any, està dissenyant una aliança europea de partits de l'extrema dreta xenòfoba i populista. Es tracta d'un acord que vincula formacions polítiques d'una gran diversitat ideològica, però que tenen en comú el seu discurs antiimmigració i l'oposició a les institucions europees. Aquest front comú de la ultradreta europea es prepara per assaltar el Parlament Europeu, com a primer pas per reformar l'Europa comunitària i "retornar als estats la seva sobirania", segons les seves pròpies paraules.

La primera reunió que va fer Salvini amb aquest objectiu va ser amb Viktor Orbán, primer ministre d'Hongria, l'agost passat. En l'horitzó de la trobada hi havia les eleccions europees del 26 de maig i la voluntat d'unir esforços per imposar una línia dura antiimmigració a la Unió Europea. Orbán diu que Salvini és el seu "heroi i company de destí". El líder del Grup de Visegrad (la unió que la República Txeca, Polònia, Eslovàquia i Hongria van impulsar per a la integració europea) veu Salvini com l'abanderat de la lluita contra l'arribada d'immigració irregular, i per això es mostra favorable a la creació d'una aliança dels partits contraris a la unió i que volen poder afrontar des dels seus estats les lluites contra la globalització, la immigració irregular i la pobresa, i buidar la Unió de capacitat de decisió en aquests temes.

La segona cita de Salvini va ser amb Marine Le Pen, líder de l'Agrupació Nacional Francesa, l'antic Front Nacional, que va mostrar la seva total sintonia amb el plantejament de l'exdirigent de la Lliga Nord.

La "comunitat" en què els ultres volen que es converteixi la Unió Europea tindria competències en la protecció de les fronteres exteriors, però no per firmar acords comercials amb països tercers, per exemple. Salvini i Le Pen volen treballar plegats en la plataforma que anomenen Front de la Llibertat, que té per objectiu el control de les institucions comunitàries en els temes considerats més delicats.

Tots dos polítics se senten cridats a "donar sentit i ànima a un somni d'Europa que els buròcrates europeus han buidat" -en paraules del mateix Salvini. Defensen que no estan en contra d'Europa sinó de la UE, i se'n declaren "salvadors" enfront dels buròcrates.

A Salvini, l'última etapa de la "primavera europea" l'ha portat a Polònia, on s'ha reunit amb Jaroslaw Kaczynski, dirigent de Llei i Justícia, un partit ultraconservador que ja té una nodrida representació al Parlament Europeu.

Si es fa efectiva la suma d'aquest front tan heterogeni, posaria l'aliança dels ultres en una posició privilegiada de cara a influir en les polítiques que haurà d'afrontar el Parlament Europeu en la pròxima legislatura.

Un altre dels actors que volen tenir un paper rellevant en l'operació d'assalt dels ultres a les institucions europees és Steve Bannon, excap de campanya i artífex de la victòria de Donald Trump a les eleccions de fa dos anys.

Bannon veu Itàlia com el centre de l'univers polític i Salvini com el seu heroi. El club d'extrema dreta que impulsa amb el nom "The Movement" (El Moviment), s'ha fixat en el polític italià però també mira a Espanya, sobretot a Vox, però sense perdre de vista el PP de Casado.

El reportatge "Salvini: ultres a l'assalt d'Europa" ens acosta al personatge clau de l'estratègia de l'extrema dreta a la Unió Europea a través d'ell mateix i dels seus col·laboradors, però també dels adversaris polítics i socials, dins i fora d'Itàlia.

El "30 minuts" d'aquest diumenge repassa l'ascens de Salvini des del lideratge de la Lliga Nord, fa cinc anys, fins a convertir-se en la cara més visible i controvertida de la política italiana. Periodista de formació, els que el coneixen el defineixen com un comunicador hàbil, que a les xarxes socials és capaç de citar Mussolini, sense cap escrúpol, o defensar l'expulsió de mig milió de persones sense papers. Cada cop pren més força la idea que Salvini i la seva coalició s'estan convertint en la punta de llança per assaltar i reformar des de dins les institucions europees, amb les conseqüències que pot tenir l'aplicació de les idees que defensa la ultradreta europea. El primer assalt d'aquest combat ja té data: el 26 de maig del 2019.

 

Anar al contingut