Trias, Collboni, Colau i Maragall, diferents opcions per governar l'Ajuntament de Barcelona
Trias, Collboni, Colau i Maragall, diferents opcions per governar l'Ajuntament de Barcelona (ACN / Europa Press / EFE)

Ball de pactes a l'Ajuntament de Barcelona: qui formarà govern?

L'escenari més probable és que Trias sigui alcalde aquest juny, i el seu objectiu és pactar amb Maragall i Collboni per formar govern i deixar fora Colau

Berta Solanas IbáñezActualitzat

Aquest divendres a les deu del matí ha començat el recompte oficial dels vots de les passades eleccions municipals. S'han revisat els vots nuls i que les actes es corresponguin amb les dades que es van transmetre per assignar els regidors. Es fa en tots els processos electorals i en tots els municipis, però en el cas de Barcelona no havia aixecat mai tanta expectació, amb els mitjans de comunicació demanant per seguir la revisió en directe.

En joc hi havia un seient a la sala de plens de la capital catalana, perquè entre Collboni i Colau només hi ha 141 vots de diferència a favor dels socialistes. Finalment, els socialistes ha eixamplat l'avantatge sobre els comuns. Els resultats, però, encara no són definitius i poden ser recorreguts.

De moment, Xavier Trias ha reconegut que li falta una conversa amb Jaume Collboni després del recompte d'aquest divendres.

En un primer moment, aquestes converses se centren en la investidura. La convocatòria d'eleccions generals per al 23 de juliol i l'estiu fa que el futur govern municipal fort i estable que tots volen no es configuri fins a la tardor o, fins i tot, més tard.
 



Els pactes de l'Ajuntament de Barcelona

L'exalcalde Trias insisteix a diferenciar els dos escenaris: investidura i govern. Està seguríssim que serà el proper alcalde --ha guanyat les eleccions amb un regidor més que el segon -- perquè li estranyaria molt que Esquerra acabés donant suport a una candidatura progressista amb PSC i Comuns, i no a ell.

ERC ja fa dies que descarta fer alcalde Collboni, d'una banda per la jugada que li va fer perdre l'alcaldia fa quatre anys, i de l'altra per la competència entre els dos partits a les pròximes generals.

Caldrà veure si els vots de Maragall podrien anar a fer alcaldessa Ada Colau si finalment aquesta fos segona força per algun recurs. És un escenari en què també haurien de jugar els socialistes i Esquerra, que fins que no es doni no hi volen entrar.

Una altra opció que tindria Esquerra és donar els vots a Xavier Trias, votar-se a si mateixa o bé abstenir-se.


També es poden descartar els vots del PP i de Vox a una alcaldia o a un govern amb participació d'Ada Colau. Ho han dit reiteradament en campanya i també després.

L'aposta de Trias, un govern amb profundes diferències

L'escenari més probable és que Xavier Trias sigui alcalde aquest juny --a falta de possibles impugnacions que portin el ple d'investidura al juliol-- i que el cartipàs municipal --el seu govern-- estigui format només per ell més els seus 10 regidors. Difícil governar, aprovar projectes, pressupostos, nomenaments... només amb 11 regidors.

Per això el mateix Xavier Trias ha dit textualment que aposta "per un govern fort amb ERC i PSC" que es podria configurar més endavant, passades les generals, passat l'estiu o, fins i tot, passades les catalanes del 2024.

En tot cas, seria un govern amb profundes diferències de programa entre Trias i Maragall i també amb profundes diferències pel que fa a la independència: les que mantenen Collboni, Trias i Maragall. De moment, ni els socialistes ni els republicans s'han pronunciat pel que fa a aquesta proposta.

L'oposició quedaria conformada per 30 regidors, que podrien "vendre" més o menys car el seu suport a les iniciatives de Trias, una oposició que tindria en una moció de censura l'oportunitat d'arrabassar l'alcaldia a Trias per Barcelona. Lluny de les conteses electorals, potser seria més fàcil posar d'acord Comuns, socialistes i republicans, que, sumats, tindrien una majoria absoluta de 24 regidors per decidir qui tindria la vara d'alcalde.

ARXIVAT A:
Ajuntament de BarcelonaEleccions municipals 2023
Anar al contingut