Lluc Salellas serà el nou alcalde de Girona (Marina López/ACN)

Acord per fer Lluc Salellas alcalde de Girona: Guanyem, Junts i ERC desbanquen el PSC

Guanyem Girona, Junts i ERC tanquen el pacte de govern independentista que deixa fora la llista més votada

Redacció/AgènciesActualitzat

Guanyem Girona, Junts i ERC han tancat el pacte de govern independentista que dona l'alcaldia a Lluc Salellas, de Guanyem. L'acord dona a les tres forces una majoria contundent, perquè sumen 17 dels 27 regidors que té el ple. Aquest tripartit desbanca de l'alcaldia la llista més votada, la de la socialista Silvia Paneque.

El pacte s'ha presentat públicament aquest divendres al migdia i el govern es constituirà dissabte. Segons ha explicat Salellas, es volen centrar en un projecte de ciutat amb un govern "fort, sòlid i capaç d'afrontar els reptes que té Girona".

El futur alcalde ha afirmat que volen poder-se "dedicar al dia a dia, però també treballi en projectes més estratègics a mitjà o llarg termini". Assegura que senten que la ciutadania els ha demanat que es posessin d'acord: 

"Treballarem colze a colze, coordinats, perquè tenim molt clar que és el que ens demanava la ciutat de Girona."

Salellas assumirà l'alcaldia fins al 2027 i ha detallat la composició del govern. Núria Riquelme serà dins la mateixa àrea de Presidència, a càrrec de la nova regidoria de Llengua Catalana. Els tres grups entenen que "hi ha un clar atac al català, només cal veure el que passa al País Valencià i les illes Balears, i hem de donar un missatge clar".

Com a vicealcaldessa i primera tinenta d'alcaldia, es confirma Gemma Geis, cap de llista de Junts. Portarà Promoció Econòmica. La regidora d'ERC Raquel Robert portarà l'àrea de Treball.

El segon tinent d'alcaldia serà el republicà Quim Ayats, amb l'àrea de Cultura, Esports i Educació. Cristina Andreu durà Transformació Urbana, amb Sergi Cot a Acció Climàtica i Lluís Martí a Urbanisme.
 

Cinc propostes estrella de mandat

En els últims dies, Salellas explica que han treballat 5 propostes de les 64 que té sobre la taula l'equip de govern.

Cada any es gastarà un milió d'euros a comprar habitatge per destinar a lloguer social. Un altre milió d'euros anual anirà a millorar l'accessibilitat i pacificacions del trànsit a la ciutat.

Com a tercer punt, els socis de govern volen tirar endavant la reforma del carrer de la Creu. En la mesura que hi hagi pressupost, una altra prioritat és col·locar plaques fotovoltaiques a tots els equipaments municipals per combatre el canvi climàtic.

Finalment, volen treballar perquè Girona tingui com a màxim un 4% d'habitatges d'ús turístic. Es vol complir amb els mecanismes jurídics que ho permetin.
 

Una negociació encarrilada dijous

Aquest dijous, els tres partits ja tenien avançades les negociacions i van començar a definir quines són les propostes prioritàries per a la ciutat.

En un comunicat, els grups asseguraven dijous que treballen amb el "compromís" d'arribar a un acord de govern "ampli, de progrés i sobiranista".

Les tres formacions asseguren les trobades "formals i informals" que s'han anat produint en els últims dies han servir per elaborar "una proposta d'organigrama del futur govern" i un "seguit de projectes prioritaris i compromisos de ciutat".

En aquest sentit, Salellas s'ha mostrat "orgullós" per la "capacitat d'entesa" a la ciutat en un "context econòmic i polític complicat" i ha explicat que, si hi ha acord, liderarà "un canvi de rumb, un nou projecte per a la ciutat que faci més fàcil el dia a dia de la gent i que, sobretot, millori la vida".

La candidata per Junts, Gemma Geis, ha assenyalat que el seu partit treballa per confeccionar un govern "fort, rigorós i estable, lleial als gironins".

"Volem projectes nous, actualitzats i que s'anticipin a les necessitats de Girona", ha assenyalat Geis per justificar que les negociacions han de ser "escrupoloses perquè el govern que pugui sorgir ofereixi als gironins una garantia de gestió i de compromís per fer front als reptes que se li plantegen i plantejaran a la ciutat".

El que ha estat vicealcalde a la legislatura que acaba, el republicà Quim Ayats, ha manifestat després de la reunió que el seu partit defensa que el proper ajuntament sigui "fort" i compti amb "un projecte clar i un rumb definit".


Victòria socialista

Les eleccions del 28-M van donar 8 regidors al PSC i a Guanyem, tot i que els socialistes van guanyar per gairebé 700 vots. Junts, que fins ara tenia l'alcaldia, es va quedar amb 6, ERC amb 3 i el PP i Vox amb un cadascun.

La conferència 'Un govern seriós a Girona' va omplir l'Auditori Josep Irla (ACN/Xavier Pi)

Si el pacte a tres bandes s'acaba tancant i Salellas és investit alcalde, serà la primera vegada a la història de Girona que no governa la llista més votada.

La candidata Socialista, Sílvia Paneque, va oferir aquest dimecres una conferència en què va fer una crida a "canviar l'exclusió" del PSC de Girona pel "diàleg obert". També va criticar que es vulgui fer un acord "pel poder a seques".
 

Anar al contingut