La cap de llista del PSC a Girona, Sílvia Paneque, després de saber el resultat de les eleccions (ACN/Marina López)

El PSC guanya a Girona, però Guanyem i Junts podrien sumar

Sílvia Paneque guanya les eleccions municipals 2023, Lluc Salellas aconsegueix situar-se just darrere seu i Gemma Geis queda en tercera posició

RedaccióActualitzat

El recompte de les eleccions municipals a Girona deixa un empat al consistori: 8 regidors del PSC, 8 de Guanyem Girona, 6 de Junts, 3 d'ERC, 1 del PP --que torna a l'Ajuntament-- i 1 de Vox, que hi entra per primer cop.

Els socialistes han obtingut 8.644 vots; Guanyem, 7.988, i Junts, 6.949.

Es tracta d'una pujada dels socialistes, que el 2019 van quedar en tercera posició, i també d'una important davallada per a Junts, que fins ara ha ocupat l'alcaldia de la ciutat.

Amb aquest escenari, Guanyem i Junts podrien sumar els 14 regidors necessaris per formar govern, desbancant el PSC.


La guanyadora de la nit, Sílvia Paneque, ha assegurat que té "l'honor de liderar aquest canvi":

"La ciutadania ens ha fet confiança i, per tant, liderarem aquest canvi. Aconseguirem el canvi per la ciutat de Girona."

Per Guanyem, Lluc Salellas ha remarcat una triple victòria a Girona: del canvi, de l'independentisme i de les polítiques transformadores i progressistes.

Des de Junts, Gemma Geis ha assumit els mals resultats i ha apuntat a la possibilitat de formar un govern independentista:

"Som conscients dels resultats, no ens toca moure fitxa a nosaltres. Estarem atents a les forces que han tingut més suport. Sempre he dit que vull que a Girona hi hagi un govern independentista."

Junts, de primera a tercera força

L'exconsellera d'Universitats Gemma Geis optava a retenir el feu de Junts, fins ara amb Marta Madrenas a l'alcaldia, però ha perdut gairebé la meitat dels vots i 3 regidors.

Al davant hi tenia dos veterans de la política local: Sílvia Paneque (PSC) i Lluc Salellas (Guanyem). La socialista ha pujat de 500 vots i 2 regidors respecte a les últimes eleccions, mentre que Guanyem ha retrocedit en 300 vots, però també ha sumat 2 regidors.

El vicealcalde Quim Ayats (ERC) anava a les urnes amb el dubte de saber si el pacte amb Junts li havia passat factura o en podia treure rendiment: ha perdut la meitat dels vots i 1 regidor.

Madrenas (Junts) va guanyar les eleccions del 2019 amb 9 regidors. Va començar a governar en minoria amb acords puntuals, però va acabar fent un pacte de govern amb ERC, que tenia 4 regidors, i així el govern municipal de coalició va passar a tenir 13 regidors, a un de la majoria absoluta. A l'oposició hi ha hagut Guanyem i el PSC, amb 6 regidors cadascun, i Ciutadans, que en tenia 2, però un va passar a ser no adscrit.

La ciutat havia estat, tradicionalment, un feu del PSC, fins a la victòria de Carles Puigdemont, amb CiU, el 2011.

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
Anar al contingut