Hospitalet de Llobregat

Aturen les obres del túnel de l'AVE a l'Hospitalet per l'esvoranc que ha ensorrat una andana a Bellvitge

Primeres conseqüències de l'esfondrament, aquest matí, d'una de les andanes de l'estació de Bellvitge, a l'Hospitalet de Llobregat. L'Adif, l'ens gestor de les insfraestructures ferroviàries, ha paralitzat les obres de construcció del túnel de l'AVE al tram l'Hospitalet-Torrassa, que executa l'empresa OHL, situada aquests últims dies al punt de mira pels esvorancs que han sorgit. L'Adif ha comunitat que l'objectiu és garantir la seguretat i restablir al més aviat possible el servei de rodalies de Renfe. L'ordre l'ha donat el secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán. El que sí que es continuarà executant és el túnel dels Ferrocarrils de la Generalitat, que dissabte va quedar malmès per les mateixes obres.

Actualitzat
L'Adif ha paralitzat l'excavació entre pantalles de tot l'àmbit de l'obra i no la reprendrà fins que s'hagi comprovat que la solució que es proposa garanteix la seguretat de tota la superfície.

El detonant d'aquesta suspensió ha estat l'esvoranc que ha aparegut a quarts de nou del matí a l'estació de Bellvitge, que ha ensorrat uns deu metres de longitud d'una de les andanes de l'estació. Des de llavors, els tècnics omplen amb formigó la zona afectada. L'esfondrament no ha provocat cap ferit perquè el trànsit ferroviari entre Bellvitge i Sants està tancat per raons de seguretat des del 20 d'octubre passat.

Segons un comunicat de l'Adif, s'ha produït "un arrossegament de materials a la zona de sustentació de l'andana central". Això ha originat el nou esvoranc, que ha provocat "lleugers desperfectes en una longitud aproximada de deu metres", explica l'ens gestor d'infraestructures, que depèn del Ministeri de Foment.

El responsable de les obres assegura que "només s'ha vist afectat un dels daus de formigó que subjecten les lloses de 5 metres de llarg que formen l'andana, en cedir uns 30 centímetres". Els tècnics desplaçats al lloc s'han afanyat a tapar amb una lona el tram d'andana enfonsat, que és visible des de l'exterior de l'estació, per evitar que curiosos i mitjans de comunicació puguin captar-ne imatges.

Neguit entre els veïns

Algunes persones que caminaven en el moment del succés per un pont de vianants que passa per damunt de l'estació han explicat que han notat una forta tremolor i en mirar cap a sota han vist com s'ensorrava aquesta part de l'andana, cosa que ha provocat moments d'angoixa i que els vianants sortissin corrent per arribar al carrer.

La incidència no ha provocat cap dany personal ja que l'estació està fora de servei des de dissabte passat, després que les obres de l'AVE van afectar un mur d'un túnel de Ferrocarrils de la Generalitat que transcorre per damunt del túnel de l'AVE en construcció, també a l'Hospitalet, però en aquest cas al barri del Gornal.

Tant els veïns de Bellvitge com del Gornal s'han mostrat molt preocupats pels últims incidents relacionats amb les obres de l'AVE. La nova via discorre paral·lela a una gran quantitat d'edificis de pisos on alguns propietaris ja han començat a detectar esquerdes. 

Serna revela riscos anteriors 

Dins el panorama d'incidències per les obres de l'AVE, la consellera de Treball, Mar Serna, ha revelat que en diverses ocasions els inspectors del seu departament han hagut de paralitzar temporalment les obres perquè hi havia moltes possibilitats que algú es fes mal.

Serna ha insistit que els treballs se supervisen "intensament" per una inspectora de la Generalitat i dos tècnics, que fan visites dos cops per setmana per assegurar que no hi hagi perills per a la salut dels treballadors.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut