Mehrjui, amb una llarga trajectòria, va contribuir al reconeixement internacional del cinema iranià (Wikimedia Commons/Armin Karami)

Assassinen a casa el veterà cineasta iranià Dariush Mehrjui i la seva dona

Guanyador de la Concha d'Or de Sant Sebastià el 1993 per la pel·lícula feminista "Sara", havia rebut amenaces a les xarxes socials

El prestigiós director de cinema iranià Dariush Mehrjui i la seva dona, la guionista Vahideh Mohammadifar, han estat assassinats a casa seva, prop de Teheran, per uns desconeguts, segons han informat aquest diumenge diversos mitjans iranians.

La filla de Mehrjui va ser qui va descobrir els dos cossos sense vida aquest dissabte a la nit, quan va anar a visitar-los a casa seva, a la ciutat de Karaj, a uns 30 quilòmetres de la capital iraniana. Els va trobar tots dos morts i amb diverses punyalades al coll.

La policia encara no ha detingut ningú, però assegura que està investigant qui hi pot haver darrere dels assassinats.


Una carrera de reconeixements internacionals

El veterà cineasta va tenir una premiada carrera, en què va obtenir fins a 49 reconeixements nacionals i internacionals, com ara el de la Concha d'Or del Festival de Cinema de Sant Sebastià, l'any 1993, per la pel·lícula feminista "Sara", on es criticava la situació de les dones a l'Iran.

Mehrjui, de 83 anys, va estudiar filosofia als Estats Units abans de tornar a l'Iran, on va fundar una revista literària i va estrenar la seva primera pel·lícula, l'any 1966, "Diamond 33", una paròdia dels films de James Bond.

Va ser un dels fundadors de la nova onada del cinema iranià als anys 70 i la seva pel·lícula "La vaca" (1969) està considerada com l'obra inicial d'aquest moviment realista. Director, productor i guionista durant sis dècades, es va enfrontar a la censura, abans i després de la revolució islàmica del 1979.

A més del cinema, va traduir al persa obres de l'escriptor francès Eugène Ionesco i del filòsof marxista alemany Herbert Marcuse.


Amenaces a les xarxes socials

La seva dona, Vahideh Mohammadifar, de 54 anys, també es dedicava al món del cinema: era guionista i escenògrafa. En una entrevista publicada fa pocs dies al diari reformista Etemad, Mohammadifar denunciava que recentment havien rebut amenaces a les xarxes socials i que també els havien entrat a robar a casa seva.

El ministre de Cultura de l'Iran, Mohammad-Mehdi Esmaïli, ha dit en un comunicat que havia demanat "aclariments sobre les circumstàncies d'aquest trist i dolorós incident". El ministre ha qualificat Mehrjui com "un dels pioners del cinema iranià i creador d'obres eternes".

Però malgrat aquest comunicat governamental, Mehrjui, com la majoria dels directors iranians, va lluitar contra la censura governamental durant tota la seva carrera i va ser un dels crítics més durs contra el règim islàmic de Teheran.

L'any passat, va publicar un vídeo en què criticava el govern per la prohibició d'estrenar la seva última pel·lícula, "LA Minor", que descriu l'enfrontament entre un pare i una filla que vol fer música.

 

ARXIVAT A:
Iran
Anar al contingut