Aquest cap de setmana, canvi d'hora: la Unió Europea encara no l'ha suprimit
Aquest cap de setmana, canvi d'hora: la Unió Europea encara no l'ha suprimit

Torna el canvi d'hora, que la Unió Europea encara no ha suprimit

És una mesura que estava previst deixar de fer aquest any, però la pandèmia ha endarrerit la decisió

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Aquesta matinada de dissabte 27 a diumenge 28 de març es fa el tradicional canvi d'hora: toca avançar el rellotge una hora, concretament a les 2 de la matinada, per posar-lo a les 3.

Passa des de fa més d'un segle, i des de fa dècades es va fixar que l'últim cap de setmana de març es fa el canvi d'horari d'hivern a l'horari d'estiu, i en sentit contrari, l'últim cap de setmana d'octubre.


Els efectes secundaris

És un canvi que pot comportar molèsties i malestar a les persones, agreujades aquest any per les restriccions i la crisi provocada per la pandèmia, i l'Oficina per a la Reforma Horària aconsella mitigar-ho amb mesures com canviar a poc a poc els horaris de menjar.

També rebre el màxim de llum natural al matí, fer exercici físic a hores fixes i en general mantenir horaris regulars per ajudar a regular el ritme del "rellotge biològic" intern.

canvi d'hora


Proposat al segle XIX

El canvi horari és una mesura que es va proposar al Regne Unit a finals del segle XIX i que es va aplicar a Europa de manera generalitzada a partir de la Primera Guerra Mundial.

L'objectiu era aprofitar més les hores de sol de cada estació de l'any i així estalviar energia, i des de llavors és el principal argument per mantenir-ho.

Han passat els anys i les dècades, i aquesta convicció s'ha anat debilitant, fins al punt que la Unió Europea considera que aquest estalvi és marginal, entre un 0,5% i un 2% de l'electricitat, i no compensa l'esforç que comporta.

 

La UE debat sobre la supressió del canvi d'hora
Un membre del Parlament Europeu durant un debat sobre la supressió del canvi d'hora (CCMA)

La fi del canvi d'hora estacional

Per això, i després de debatre-ho al Parlament Europeu, el 2019 la UE va anunciar que es deixaria de fer, i després de la petició dels estats membres, es va acabar fixant el 2021 com l'any en què cada país hauria escollir un horari per mantenir-lo durant tot l'any.

La pandèmia i les seves conseqüències també ha endarrerit aquest propòsit, de manera que, de moment, es fa aquest canvi i també està previst que es faci el de la tardor que ve.

Anar al contingut