Té sentit tornar a canviar l'hora?
Graz, Àustria

El canvi d'hora es podria mantenir fins al 2021

Els països de la UE ho demanen per tenir més temps per coordinar-se

RedaccióActualitzat

Ja no és gens clar que el canvi horari d'aquest cap de setmana hagi de ser el penúltim de la història d'Espanya i d'Europa.

Aquest dilluns els ministres de Transport i Energia de la Unió Europea s'han trobat en una reunió informal a la ciutat de Graz, a Àustria, n'han parlat oficialment per primera vegada i han expressat els seus dubtes.

 

"Més temps"

Segons sembla, el gruix de països considera que abolir el canvi horari no es pot fer tan de pressa com pretenia la Comissió Europea, la CE. Ho ha explicat la comissària europea de Transports, Violeta Bulc, després de la reunió:

"En la discussió s'ha posat de manifest un altre missatge molt clarament: que els estats membres necessiten més temps per arribar a una decisió final. Necessitem trobar acords consensuats a tota la UE."

Bulc ha advocat per un "acord harmonitzat" que no afecti "el funcionament del mercat únic". Només 3 països s'han mostrat disconformes amb aquesta opinió: el Regne Unit, Polònia i Suècia.

 

La proposta de la CE era que el diumenge 31 de març del 2019 es fes l'últim canvi horari a la UE.

Notícia relacionada: Un 80% dels europeus volen suprimir el canvi horari

Evitar un "mosaic" de fusos horaris

El ministre de Transports i Infraestructures austríac, Norbert Hofer, ha dit que el seu país, que ostenta la presidència semestral de la UE, ha proposat que la supressió es posposi al 2021.

Segons Hofer, l'objectiu de l'ajornament és tenir temps per negociar que el canvi sigui homogeni a tot Europa, i evitar que es converteixi en un "mosaic" de fusos horaris diferents.

La proposta de la CE contemplava que cada país decidís pel seu compte si es queda amb l'horari d'hivern o el d'estiu.

Notícia relacionada: El govern espanyol assumeix el final del canvi d'horari i estudia deixar el d'estiu

Possible caos als aeroports

Segons ha explicat Hofer, a més de la majoria de països membres, també demanen l'ajornament les companyies aèries, que auguren un caos aeroportuari si no hi ha prou temps per reprogramar els sistemes informàtics que gestionen els vols.

El Consell Europeu que se celebrarà el 13 i 14 de desembre prendrà la decisió definitiva, que podria comportar que l'eliminació es fixés per al 2020 o el 2021, com ha proposat la presidència austríaca.

ARXIVAT A:
Unió Europea
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut