Lee caminava amb un grup de periodistes i més d'una dotzena de policies a la ciutat de Busan (Yonhap/via Reuters)

Apunyalat al coll el líder del principal partit de l'oposició de Corea del Sud

No es tem per la vida de Lee Jae-myung, que ha rebut la punyalada al coll mentre caminava amb un grup de periodistes

Redacció/AgènciesActualitzat

El cap de l'oposició de Corea del Sud i líder del liberal Partit Democràtic (PD), Lee Jae-myung, caminava amb un grup de periodistes a la ciutat de Busan --350 quilòmetres al sud-est de Seül--, sobre el terreny on es construirà el nou aeroport, quan un home s'ha llançat sobre ell i l'ha apunyalat amb un objecte que encara no s'ha pogut identificar.

L'atacant, d'uns 60 o 70 anys, que ha estat detingut immediatament, portava una corona acolorida amb la frase "Jo soc Lee Jae-myung", tal com es pot veure a les imatges que s'han difós del moment de l'atac, que ha tingut lloc poc abans de dos quarts d'11 del matí, hora local, d'aquest dimarts.

 

De seguida han traslladat Lee, de 59 anys, a l'hospital a Seül, on l'han intervingut quirúrgicament d'una ferida a la jugular. I, tot i que no es tem per la seva vida, sí que preocupa la possibilitat que pugui tenir més hemorràgies.


Dubtes per les eleccions a l'abril

Mentre s'investiguen els motius de l'atac, l'estat de salut de Lee planteja la incògnita sobre qui serà el candidat del PD de cara a les eleccions legislatives de l'abril. El dubte, de fet, ja existia abans de l'agressió.

En les últimes setmanes, les pressions internes del partit posaven en dubte el seu rol com a líder de l'oposició. Li exigien que dimitís per les investigacions en curs sobre la seva suposada participació en trames de corrupció quan era alcalde de Seongnam, als afores de Seül, i governador de Gyeonggi, la província més poblada del país.  

Lee, de tendència progressista, va perdre les eleccions per un marge estret el 2022, i des de l'agost del 2022 dirigia el principal partit a l'oposició. El conservador Yoon Suk-yeol, vencedor d'aquells comicis i actual president, ha condemnat la violència contra Lee.

"Aquest tipus de violència mai ha de ser tolerada sota cap circumstància."

Lee, en el moment de ser atacat (YouTube @barunsori/via Reuters)

 

Un historial d'atacs a polítics

Episodis de violència com aquest no són una raresa a Corea del Sud, malgrat les lleis restrictives de possessió d'armes. I, tot i que hi ha presència policial a la majoria d'actes públics, els líders polítics no disposen d'una protecció de seguretat exclusiva.

El predecessor de Lee, Song Young-gil, va rebre l'impacte d'un objecte al cap en un acte públic el 2022. Anys enrere, el 2006, la líder del partit conservador Park Geun-hye --que després va ser presidenta-- va ser apunyalada en un esdeveniment, i va quedar ferida amb un tall a la cara.

Anteriorment, el seu pare, president del país durant 16 anys després d'arribar al poder mitjançant un cop militar, va morir assassinat a trets pel seu cap d'espies del 1979 durant un sopar privat.

El 2015, l'ambaixador dels Estats Units a Corea del Sud, Mark Lippert, va ser atacat mentre assistia a un esdeveniment públic, on li van fer un tall a la cara.

Anar al contingut