Barcelona

Antifrau considera que les fundacions permeten el finançament irregular dels partits i demana que es regulin

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya demana que es regulin les donacions a les fundacions dels partits

RedaccióActualitzat

El director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, ha demanat que es regulin les donacions a les fundacions dels partits polítics, ja que creu que són la porta d'entrada al seu finançament irregular en poder rebre sense límit donacions anònimes i d'empreses. En declaracions als periodistes després d'inaugurar unes jornades sobre el finançament dels partits polítics, De Alfonso ha respost que "tot fa pensar" que les fundacions permeten, actualment, el finançament irregular dels partits. Ara bé, admet:

"Si tingués dades, ho denunciaria davant la Fiscalia. Jo no tinc dades, però tots sabem per a què serveix una fundació".

Antifrau planteja poder controlar el finançament de les fundacions dels partits, la qual cosa ja podrien fer si rebessin ara una denúncia. Pel director de l'OAC, el problema és aquest:

"El problema és que la fundació sí que pot rebre donacions anònimes, sense límits, de persones jurídiques (empreses). No es pot fer amb el partit, però sí a la Fundació. Aquí és on rau el problema."

Davant de tot plegat, De Alfonso ha defensat que els partits puguin rebre directament donacions de persones jurídiques, cosa que actualment està prohibit, sempre que sigui de forma transparent i n'hi hagi un control previ i posterior per evitar que es compri un tracte de favor. I és que el president d'Antifrau considera que els partits polítics no es poden finançar només amb les aportacions d'afiliats o de persones físiques, més enllà de les subvencions públiques que reben.

"Siguem realistes, regulem bé les donacions de persones jurídiques amb una bona Llei de Transparència, com la que ja tenim, i amb un bon registre dels grups de pressió, com el que s'està fent a Catalunya."

En la mateixa línia, De Alfonso ha denunciat que la "trampa" de la reforma del Codi Penal que acaba d'entrar en vigor és que "no regula el finançament il·lícit dels partits polítics a través de les seves fundacions". I, en aquest sentit, afegeix: "Ningú impedeix una donació sense límits a una fundació."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut