Jordi Cuixart i Jordi Sànchez
Jordi Cuixart i Jordi Sànchez

Amnistia Internacional demanarà l'alliberament immediat de Cuixart i Sànchez

En l'informe que Amnistia Internacional presentarà dimarts, l'organització qüestiona la sedició perquè pot anar contra els drets humans, genera indefensió i limita l'exercici de protesta i les llibertats

RedaccióActualitzat

Amnistia Internacional demanarà l'alliberament immediat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. En l'informe que han fet després de la sentència del judici del procés, l'organització més important en la defensa dels drets humans considera que el delicte de sedició a què han estat condemnats no està prou detallat al Codi Penal i que això va en contra dels drets humans del dret internacional, genera indefensió i pot limitar l'exercici de protesta i les llibertats.

Dimarts, Amnistia Internacional té previst explicar detalladament aquest informe en una roda de premsa. Parts de les conclusions, però, s'han fet públiques en un article a la web d'Amnistia Internacional Suïssa, segons ha avançat Vilaweb. Al cap de poques hores, l'article ha estat despenjat i ja no es pot consultar.

En l'informe, Amnistia critica la indefinició del delicte de sedició i demana l'alliberament immediat de Cuixart i Sànchez. La crítica al delicte de sedició s'amplien també als líders polítics empresonats, de qui l'entitat diu que hi ha dubtes que puguin ser condemnats per aquest supòsit.


Un mes esperant l'informe

L'informe d'Amnistia Internacional es presentarà aquest dimarts en una roda de premsa. Serà més d'un mes després que es fes pública la sentència del judici del procés, el 14 d'octubre. Quan va sortir la sentència, l'ONG va anunciar que l'analitzaria i en faria públiques les seves conclusions:

Aquest tuit va rebre crítiques a les xarxes socials, que demanaven més celeritat a Amnistia per fer públiques les seves conclusions.

Altres organitzacions, com els observadors del judici del procés agrupats en l'International Trial Watch (ITW), han trigat menys a fer públiques les seves conclusions. Aquests juristes consideren que la sentència comporta una "violació massiva" de principis jurídics i dels drets fonamentals dels acusats reconeguts a la Constitució.

L'informe d'ITW també carrega contra el delicte de sedició. Assegura que és "inconstitucional" i recorda que l'organització d'un referèndum no està castigada penalment.

La ITW ha agrupat 62 observadors, 34 dels quals estrangers provinents de 17 països diferents, i està avalada per més de 500 juristes de 23 països, agrupats en 31 organitzacions diferents.

Altres ONG de defensa dels drets humans van denunciar abans de la sentència "serioses irregularitats" en el judici del Tribunal Suprem als líders independentistes. La Federació Internacional de Drets Humans, que agrupa 184 organitzacions de 112 països, i Euromed Rights, una xarxa de 80 entitats d'Europa i el Mediterrani, van publicar el seu informe d'observació del judici del procés.

ARXIVAT A:
Procés catalàJudici procésJordi CuixartJordi SànchezDrets humans
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut