Una dona neteja una taula
Més dones que homes cobren el salari mínim (ACN)

Amb el confinament tot segueix igual: la dona continua fent la majoria de tasques de la llar

Una enquesta feta per la UPF i la UB constata que els homes només han agafat més protagonisme a l'hora d'anar a comprar

RedaccióActualitzat

Les dones han continuat assumint la majoria de tasques de la llar durant el confinament, segons una enquesta feta durant el mes d'abril a més de 7.000 espanyols per investigadores de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i la Universitat de Barcelona (UB).

Els homes han tingut un paper més destacable en les compres, segons l'estudi dirigit per les professores Llibertat González (UPF) i Lídia Farré (UB).

 

L'informe constata que el confinament ha suposat un increment de les tasques domèstiques, tant pel tancament d'escoles com per la reducció de l'externalització de la neteja i preparació de menjar. Tot i així, es confirma que es manté el biaix femení en les tasques de la llar.

Més volum de tasques

Llibertat González, professora d'Economia i Empresa de la UPF, ha explicat a Efe: "l'augment del volum de tasques de la llar s'ha hagut de repartir, però la majoria del pes d'aquest extra ha reincidit sobre la persona que ja les realitzava anteriorment, la dona".

L'estudi reparteix les tasques domèstiques en cinc grups: neteja, compra, roba, menjar i cura dels fills, tant oci com educació, i conclou que l'única activitat en què l'home és el principal responsable durant el confinament és la de comprar, la tasca en la qual es percep el canvi més important.

 

En menor mesura, també detecta un augment en la responsabilitat de l'home en la cura dels nens pel que fa a l'oci, que es reparteix per igual.

Neteja, sobretot

Les tasques en què clarament les dones segueixen sent responsables són: rentar la roba (39 punts més que els homes), neteja (29 punts més) i tenir cura de l'educació dels nens, en què, tot i que s'ha repartit més, les dones segueixen avantatjant els homes en 24 punts.

L'excepció és la tasca d'anar a comprar, ja que si l'home abans del confinament es responsabilitzava de la compra en un 20% de les llars, amb la nova situació aquest percentatge ha passat al 38%, mentre que la dona passa del 38% a un 28%, i a la resta de les famílies, un 35%, la compra es fa de manera igualitària.

 

González ha suggerit que es pot tractar d'un tema de preferències a l'hora de fer activitats fora casa i també pot estar relacionat amb una major aversió al risc de les dones.

Per sota del 50%

En termes generals, abans del confinament, a Espanya, l'home s'ocupava del 36% de les tasques domèstiques, i amb el confinament passa a una mitjana del 40%.

L'estudi també constata una pèrdua de 20 punts percentuals de mitjana en l'ocupació, similar entre homes i dones, i que afecta especialment els treballadors amb menys nivell educatiu.

 

Entre els enquestats, abans del confinament, un 87% dels homes i un 74% de les dones amb pocs estudis tenien feina; amb la nova situació, passen a ser del 58 i el 42%, respectivament.

Pel que fa als enquestats amb un nivell educatiu alt, abans del confinament treballaven el 94% dels homes i el 89% de les dones, i ara els percentatges passen a ser del 81 i el 75%.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Igualtat de gènere
Anar al contingut