Loujain al-Hathloul en una imatge abans d'entrar a la presó (Reuters)

Alliberen l'activista saudita pel dret a conduir de les dones després de 3 anys de presó

Condemnada a gairebé 6 anys de presó per terrorisme, ha quedat lliure amb la prohibició de viatjar durant 5 anys i vigilada per si comet cap delicte

L'activista pels drets humans Loujain al-Hathloul ha sortit de la presó després de tres anys. La justícia de l'Aràbia Saudita l'ha alliberada a causa de les pressions dels Estats Units i l'ONU. El canvi d'inquilí a la Casa Blanca hauria estat crucial per aconseguir el seu indult.

Al-Hathloul va ser condemnada per defensar els drets de les dones i dels presos polítics. Es va fer cèlebre per reivindicar el dret a conduir i l'abolició del sistema legal que condemna les dones a ser menors d'edat tota la vida. Els tribunals van determinar que això posava en perill la unitat del país i li van aplicar la llei antiterrorista.

 

La germana de Loujain, Lina, celebra el seu retorn a casa. La família lamenta, però, que no és lliure del tot perquè està sotmesa a moltes restriccions, entre les quals la prohibició de viatjar durant 5 anys, i amb l'amenaça de tornar de nou a la presó si comet qualsevol acció que el règim entengui que és un delicte.

 

Ha estat alliberada de la presó després d'estar-hi tancada mil i un dies. Hi va entrar el maig del 2018, i el desembre passat el tribunal la va jutjar per terrorisme.

El règim de Bin Salman la va empresonar tot i que poques setmanes després aixecava la prohibició a les dones de poder conduir en un intent d'obertura i modernització al país. Però Al-Hathloul va continuar a la presó acusada de formar part d'una agenda exterior i que tractava amb col·laboradors internacionals que volien perjudicar l'ordre públic a l'Aràbia Saudita i fer-ne canviar el sistema polític.

 

El seu cas es va transferir a un tribunal antiterrorista que al desembre la va condemnar a prop de 6 anys de presó, però, entre els gairebé 3 anys que portava tancada i una commutació pel seu estat de salut, ha quedat en llibertat.

ARXIVAT A:
Drets humansFeminisme
Anar al contingut