Ajornat l'informe PISA sobre lectura a Espanya per "anomalies" en les respostes
Un dels responsables de les proves PISA donant indicacions a alumnes, l'abril del 2018 (ACN)

Ajornat l'informe PISA sobre lectura a Espanya per "anomalies" en les respostes

L'OCDE investiga per què alguns estudiants van respondre més de 20 preguntes en 25 segons, i amb un mateix patró: o totes sí, o totes no

RedaccióActualitzat

L'informe PISA, l'avaluació internacional sobre el sistema educatiu basat en diversos exàmens a alumnes de 15 anys, s'ha trobat en una situació sense precedents en els seus 20 anys d'història: els resultats de lectura a Espanya no es poden publicar perquè els alumnes van respondre de manera estranya a les preguntes de comprensió lectora. Sí que es publicaran, en canvi, com estava previst, els resultats de Matemàtiques i Ciències.

L'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament (OCDE), responsable d'aquest informe, explica en un comunicat que no hi ha hagut cap error tècnic ni manipulació, però que "algunes dades mostren un comportament de resposta inverosímil per part dels estudiants".

En concret, l'OCDE assegura que un nombre rellevant d'estudiants va respondre a una secció nova de la prova de Lectura d'una forma que "era patent que no representava la seva competència lectora real".

Aquest comportament va quedar registrat als ordinadors: una part dels estudiants va contestar de forma molt ràpida, més de 20 preguntes en 25 segons. A més, ho feien amb un mateix patró, marcant totes les respostes sí o totes les respostes no. La resta d'alumnes, en canvi, va necessitar entre 50 segons i dos minuts per respondre les mateixes qüestions.

L'OCDE diu que aquesta anomalia no ha estat uniforme a tota Espanya, i que s'observa en alguns centres educatius d'algunes zones. Ara estan investigant què ha provocat que els estudiants tinguessin aquest comportament. 


Les proves, a la primavera de 2018

Els resultats que queden pendents són els que surten de les proves de competències als alumnes de quart d'ESO que es van fer a l'abril i maig de 2018

Més de 2.000 alumnes catalans de 15 anys d'uns cinquanta instituts -públics i privats- hi van participar. 

Les proves PISA es fan en una vuitantena de països de tot el món per avaluar els sistemes educatius. Aquests exàmens es fan cada 3 anys i la novetat del 2018 va ser que, a part d'avaluar el nivell de matemàtiques, ciències i competència lectora, com es fa sempre, s'hi va afegir una nova matèria: la competència global. 

ARXIVAT A:
Educació
Anar al contingut