Més de 2.000 alumnes catalans de 4t d'ESO comencen a fer les proves PISA

La competència global s'incorpora entre els àmbits d'avaluació d'aquest any

RedaccióActualitzat

Més de 2.000 alumnes catalans de 15 anys han començat a fer les proves PISA, que es fan en una vuitantena de països de tot el món per avaluar els sistemes educatius. Aquests exàmens es fan cada 3 anys i la novetat aquest cop és que, a part d'avaluar el nivell de matemàtiques, ciències i competència lectora, com es fa sempre, s'hi ha afegit una nova matèria: la competència global. Es valorarà, així, la capacitat dels estudiants de 4t d'ESO per tractar qüestions globals i interculturals, i pensar accions per al bé comú i un desenvolupament sostenible.

Aquest any, a Catalunya, participen en les proves PISA una cinquantena d'instituts -entre públics i privats- que tenen temps de fer les proves fins d'aquí un mes.

 

 

Un dels centres escollits de manera aleatòria és el Col·legi La Mercè de Martorell. Passaran aquestes proves una quarantena d'alumnes, entre les quals hi ha la Mar Esteve: "Després que ens ho van dir vam fer exercicis de les diferents classes, i després un dia el vam dedicar només al simulacre que ja era més real i més preparat."

La prova ja es fa a tots els centres per ordinador. I aquest any la matèria que té més pes és la comprensió lectora. En alguns instituts també s'avalua la competència financera, i des d'ara, com a novetat i en tots els centres, es valorarà la competència global, és a dir, la capacitat dels alumnes de valorar des de diferents perspectives i amb esperit crític.

 

 

Montse Font, directora de La Mercè, diu que no estan acostumats a valorar les coses tan positivament com negativament. Els costa molt argumentar o reflexionar, apunta. Ho constata els alumnes, com María Esteve: "S'havia de llegir molt i era com una mica pesat, però només utilitzant la lògica es podia treure", o Marta Bonastre: "Són bastant difícils, has de pensar bastant, la veritat."

Des que van començar les proves PISA, l'any 2000, s'ha doblat el nombre de països que les fan, ara ja en són 80. Aquesta és la sisena edició en què Catalunya participa amb mostra pròpia. Els resultats no se sabran fins a finals de l'any que ve.

ARXIVAT A:
Educació
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut