Així es reprenen els vis-a-vis familiars a les presons després de sis mesos

TV3 és el primer mitjà de comunicació que ha pogut entrar en un centre penitenciari des de l'inici de la pandèmia

Roger RoviraActualitzat

Des d'aquest cap de setmana han tornat a les presons catalanes les trobades vis-a-vis de familiars, un dels moments més esperats pels interns que fa mesos que no tenen contacte directe amb els seus fills.

Des que va començar la pandèmia, al març, els presos han pogut veure les seves famílies només a través de videoconferència, per videotrucada o a través d'un vidre.

TV3 ha pogut entrar en dues d'aquestes trobades, de dos presos de Brians 2 que feia vuit mesos que no veien les seves famílies.

(CCMA)

Es tracta d'un moment molt delicat pel retrobament després de tant de temps, així com pel fet que suposa l'entrada d'un infant en un centre penitenciari. En les trobades, que es fan en una sala habilitada, familiars i presos han d'anar amb mascareta i mesures de protecció.

José Nicolás Díaz, intern de la presó de Brians 2:

"Set, vuit mesos, fa que no els veig. La veritat és que l'espera s'ha fet dura. Amb el coronavirus ens han tallat les comunicacions, les activitats. I a mi, que soc pare, se m'ha fet especialment difícil."


Edgar Danilo Chovet, intern de la presó de Brians 2:

"Estava una mica trist perquè fa no res la meva filla va fer quatre anys. I, és clar, quan no la pots veure et quedes... Amb una videoconferència o al locutori, no he volgut, perquè era molt trist."

 

Ara es torna a permetre l'entrada de familiars dins de les presons per fer el vis-a-vis: s'ha de fer amb mesures sanitàries excepcionals i amb menys gent per visita. Prèviament, es deixa als presos triar joguines per a un moment que, sovint, no és fàcil per als infants.

(CCMA)

Es permeten els vis-a-vis de convivència i família, de moment, els de caràcter íntim estan prohibits.

Drets fonamentals dels presos vs. mesures sanitàries

La represa dels vis-a-vis familiars es fa, segons el Departament de Justícia, perquè la situació dins les presons pel que fa al coronavirus està sota control.

La consellera de Justícia, Ester Capella, destaca la necessitat dels interns de tenir el contacte familiar i adverteix que la situació s'anirà revisant en funció de l'evolució de la pandèmia.

"Garantim els drets fonamentals dels infants, de no perdre el vincle familiar. També per a les persones privades de llibertat els vincles amb l'exterior són essencials en el procés de reinserció."


En canvi, els sindicats de presons com ACAIP no veuen encertada la mesura per por que hi hagi rebrots dins de les presons. Francesc López, d'ACAIP, creu que "és una mica precipitat; fins i tot, una mica temerari".

"Si hem de tancar mòduls sencers, si hem de confinar els interns a les seves pròpies cel·les perquè el virus està descontrolat dins d'una presó, la feina es farà molt tensa, i molt i molt feixuga, i molt perillosa."

 

La vida a la presó durant el confinament i amb les restriccions per evitar rebrots

Com ha passat a fora, la vida a dins de les presons s'ha complicat molt arran de la Covid-19. A Brians 2, per exemple, al març es tallaven totes les comunicacions i activitats, i es preveia una convivència complicada. Ara, un cop ha passat el més difícil, encara es mantenen moltes restriccions en la vida quotidiana.

Les cel·les dels interns es troben dins dels mòduls de la presó. En el cas de Brians 2, hi ha 14 mòduls, cadascun amb els seus espais comuns, com el pati. La presó va ser dissenyada per fer vida fora dels mòduls, però ara els presos hi han de passar bona part del temps i fer activitats i tallers com grups bombolla.

Des que va començar la pandèmia a totes les presons catalanes hi ha hagut 174 interns positius de Covid-19 d'una població total de 9.000. D'aquests en queden actius 16, la resta s'han donat d'alta.

Pel que fa a treballadors de les presons, hi ha hagut 203 casos de Covid-19, dels quals 22 continuen actius.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut