Una oficina d'Airbnb
Una oficina d'Airbnb
Barcelona

Airbnb només paga 55.000 euros d'impostos a Espanya tot i gestionar 45.000 pisos

Declara uns ingressos de 2,9 milions que va enviar a Irlanda

Iván GutiérrezActualitzat

En ple debat sobre l'impacte del turisme i de plataformes com Airbnb, TV3 ha accedit a les dades públiques del que aquesta multinacional paga en impostos a Espanya. L'any 2016 van ser uns 55.000 euros, una xifra petita si es compara amb el volum de negoci del grup a tot l'Estat, amb la gestió d'uns 45.000 pisos.

Segons els comptes de la filial espanyola del 2016, segons consten al Registre Mercantil, la multinacional va declarar una facturació de gairebé 3 milions d'euros i va pagar uns 55.000 euros en impostos. Són números molt modestos tenint en compte el seu volum de negoci on, per exemple, només a Barcelona gestiona uns 16.000 pisos. De fet, la seva facturació creix en relació amb l'exercici anterior, però paga un 32% menys d'impostos.

Per què paga tan poc?

La raó és que no tributa per la seva activitat turística, sinó de màrqueting. La facturació pel negoci real va a Irlanda, on tenen la seu europea i la tributació és molt més baixa (a Espanya hauria de pagar un 24% i a Irlanda només ha de liquidar un 10% per impost de societats). De fet, és una estructura similar a la que tenen empreses tecnològiques com Google o Facebook.

Demonitzar el turisme

En paral·lel, la Generalitat va reunir aquest dimecres representants del turisme i va demanar no "demonitzar" el sector. Un dels temes que va posar sobre la taula va ser la polèmica taxa turística, que ara dedica a promoció a l'exterior. I com a gran novetat, ara, el nou conseller d'Empresa, Santi Vila, obre la porta a destinar-los per a altres partides. En l'ambient de la reunió, la polèmica al voltant d'Airbnb i l'anomenada "turismefòbia". Vila ha assenyalat l'Ajuntament de Barcelona per "demonitzar" determinades aplicacions que, com Airbnb, "donen un servei raonable arreu del món". Tanmateix, remarca que "han de complir amb les seves obligacions fiscals", relacionant-ho, sobretot, amb les llicències turístiques.

I és que la plataforma de lloguers turístics és al centre de l'huracà, i l'ajuntament li exigeix que esborri, d'entrada, un miler de pisos il·legals i que demani al propietari la llicència turística de l'habitatge abans de publicar-ne l'anunci al seu portal.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut