Barcelona

La mare i el padrastre de l'Alba neguen haver maltractat mai la nena en la primera sessió del judici

La primera sessió del judici per l'anomenat "cas Alba" ha servit per escoltar les declaracions dels dos acusats, la mare i el padrastre de la nena, que el 2006 va rebre una brutal pallissa a conseqüència de la qual té greus seqüeles. La mare, que només ha respost a les preguntes del seu advocat, ha dit davant del tribunal que no havia vist mai que el seu company agredís la seva filla. El padrastre, per la seva banda, en una declaració plena de contradiccions, ha negat haver agredit mai l'Alba. La parella s'ha contradit a l'hora d'explicar què va passar el dia de l'agressió. Se'ls acusa d'intent d'assassinat, de violència domèstica i d'un delicte contra la integritat moral. La fiscalia i l'acusació particular demanen per a ells penes de presó d'entre 19 i 26 anys. La nena, que es troba sota la tutela de la Generalitat, té greus seqüeles arran dels maltractaments. Gairebé no pot parlar ni tampoc caminar.

Actualitzat
Tots dos neguen els fets. L'Audiència Nacional ha acollit la primera sessió del judici que se celebra contra els dos acusats de la brutal pallissa que va deixar una nena de 5 anys de Montcada i Reixac, l'Alba, amb seqüeles molt greus i irreversibles. Es tracta de la seva mare, Ana María Cano, i el company sentimental d'aquesta, Francisco Javier Pérez, que han declarat tots dos que no van agredir mai la nena.

El padrastre i presumpte responsable de la pallissa fatal, per a qui la fiscalia demana 26 anys de presó, no només ha negat això, sinó que també ha assegurat que no la va vexar ni agredir mai. Pérez ha respost "no" quan li han preguntat si, per exemple, havia obligat mai l'Alba a empassar-se els seus propis vòmits, si l'havia lligada a una cadira amb el cinturó del barnús o si li havia tapat la boca amb una cinta i, després de fer-hi un forat, li havia introduït aigua amb una xeringa. A més, el padrastre de la nena ha acusat implícitament el pare biològic de l'Alba i l'ha assenyalat com l'autor d'uns maltractament anteriors a la pallissa. També l'ha inculpat de suposats abusos sexuals contra la menor.

Pérez, que ha contradit les declaracions de la mare, també ha dit que va arribar a casa i es va trobar la nena al terra de la seva habitació, inconscient, després d'haver caigut del llit. En canvi, segons Cano, el 4 de març el seu company i l'Alba es van quedar sols a casa un quart d'hora, mentre ella s'esperava a baix, al carrer, fins que va trucar amb l'intèrfon. Llavors, ha declarat, Pérez va baixar amb la nena en braços. "La vaig veure inconscient", ha afirmat, tot i que tot seguit ha afegit que "era de nit, i per això no en puc donar gaires detalls".

També s'han contradit respecte a la filla de Pérez; mentre que ell ha declarat que dormia a l'habitació amb l'Alba quan va caure del llit i que es va despertant plorant pel cop, Cano ha assegurat que la filla del seu company era al carrer amb ella en el moment dels fets.

La mare de l'Alba, per a qui la fiscalia demana 19 anys, ha assegurat que ni va creure que corregués perill quan la va deixar sola amb el seu company el març del 2006, data en què l'Alba va rebre la brutal pallissa, ni va veure mai que aquest maltractés la nena. Cano, que s'ha negat a respondre a les preguntes del fiscal i les acusacions i ho ha fet amb monosíl·labs a les del seu advocat, ha dit que només un parell de vegades es va fixar que Francisco Javier Pérez cridava a la nena, però que no li va donar importància. També ha negat haver-se adonat que l'Alba tenia blaus.

L'acusada també ha explicat que la seva filla "era bastant activa" i que "algun cop" queia sola o li sagnava el nas de manera espontània. Pel que fa a l'extrema desnutrició que tenia la menor, ha afirmat que "des de sempre" menjava molt poc. Sobre això, Pérez ha afirmat que ell ja la va conèixer desnodrida, i que "amb freqüència" tenia cops i li faltaven cabells i que la mare ho atribuïa a caigudes al col·legi.

Gran expectació per l'inici de la sessió

Enmig d'una gran expectació, els dos acusats han arribat a l'Audiència de Barcelona amb el cap cot i visiblement serens per afrontar, a les onze del matí, un judici que ha començat amb un cert retard. Els escortaven sis mossos d'esquadra que els han traslladat a la sala judicial des de la presó, on són des del març del 2006.

Van ingressar a la presó al cap de pocs dies que la petita va ser hospitalitzada molt greu per una pallissa brutal. Segons el fiscal, el padrastre de l'Alba va pegar a la nena de 5 anys amb l'objectiu de matar-la. Els fets van passar mentre estaven tots dos sols, ja que la mare havia baixat al carrer amb l'altra filla, seguint les ordres del padrastre.

Aquesta agressió va causar seqüeles molt greus a l'Alba. De fet, encara les arrossega, ja que gairebé no pot parlar ni tampoc caminar. Des d'aleshores, està sota la tutela de la Generalitat en un centre d'atenció especial.

Pallisses acumulades
 
Aquesta no va ser la primera pallissa que va rebre l'Alba. Durant el temps que la parella va viure a Montcada i Reixac, la menor va ser víctima de vexacions i agressions per part del padrastre, que, segons la fiscalia, la mare no impedia. Uns mesos abans, l'havien hospitalitzada per diverses fractures al braç i a les costelles. 

El cas és que un familiar ja havia denunciat maltractaments a la nena, i els serveis socials de Montcada feien un seguiment de la família. Malgrat això, no es van detectar els maltractaments als quals era sotmesa l'Alba.

Les mancances...

El cas de l'Alba va destapar errors greus de coordinació entre la policia, la justícia i els serveis socials. Davant d'aquesta situació, es va decidir crear protocols d'actuació per evitar casos similars. 

Però dos anys després dels fets, el coordinador de la Fiscalia de Menors, Juan José Márquez, ha admès a Televisió de Catalunya que encara fan falta mitjans a tots els nivells. Per Márquez, calen més centres d'acollida amb més professionals, també "més fiscals dedicats a la tasca de protecció", més jutjats especialitzats i "un jutjat disponible les 24 hores de guàrdia per prendre decisions amb relació als menors, en qualsevol moment". 

...I les millores

Malgrat les mancances, també s'han millorat diversos aspectes per detectar ràpidament els possibles casos de maltractaments a menors. Actualment, la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, la Dgaia, té 580 casos oberts per maltractaments. La majoria són per negligència o per maltractament físic. També n'hi ha una setantena per abús sexual. En el darrer any, la Dgaia ha retingut divuit menors als hospitals davant les sospites de patir maltractaments.

En l'àmbit judicial s'ha creat un fiscal de guàrdia, i les comunicacions entre la Dgaia, la justícia i els Mossos d'Esquadra són més àgils. En un cas de risc, com va ser el de l'Alba, no es faria saber per correu ordinari, sinó que es comunicaria per telèfon.

En canvi, encara està pendent d'aplicar-se el compromís de crear un registre unificat de maltractaments que incorpori totes les dades dels menors agredits. No estarà operatiu fins al febrer de l'any que ve.
NOTÍCIES RELACIONADES
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut