janquim

Enciclopèdia s'obre als usuaris i millora les cerques

Actualitzat
Enciclopèdia és el nom amb què es presenta a internet la versió digital del seu precedent imprès, la que va arribar a ser present a moltes llars amb els seus volums de color verd inconfusible. Aquella "Gran Enciclopèdia Catalana", escrita amb molts col·laboradors de les especialitats més diverses, accepta ara, per primer cop, la col·laboració dels usuaris, seguint la via oberta per l'experiment exitós de la Viquipèdia.

Enciclopèdia és el projecte més recent d'aquest grup editorial, estrenat fa pocs dies, i que a més de simplificar el disseny i incrementar els continguts porta a terme dues renovacions significatives si se'n té en compte la història.

Registre previ

La primera és que els usuaris ja poden des d'ara mateix participar en la redacció, amb les seves aportacions. Aquest tret no sembla gaire renovador si es compara amb experiències com la de la Viquipèdia, una enciclopèdia col·laborativa, però si es mira des de la perspectiva d'un projecte que va començar amb la venda per fascicles, i es té present que la majoria dels primers articles estaven redactats per catedràtics i professors, a més de l'equip propi de redacció, el salt és qualitatiu.

Per contribuir a l'obra caldrà estar registrat al web i els textos no es publicaran fins que siguin validats per l'equip de redacció. Tot i aquesta exigència, representa un canvi radical en l'actitud ja que als seus inicis està concebuda com l'obra d'un col·lectiu que s'adreçava al país i, a partir d'ara, tots els usuaris se la poden fer seva i participar del projecte.

Cerques al catàleg

La segona aportació innovadora és el cercador, que de moment millora amb l'adopció de la "tecnologia Google" però que a més es proposa, d'aquí a poc temps, redirigir cap a tot el fons documental de les "Grans Obres" d'aquest grup editorial, que inclou sèries com la "Gran Geografia", la "Història natural" i d'altres, actualment en procés de digitalització, com explica Josep Vinyes, editor de l'Enciclopèdia a la publicació especialitzada Beat.

L'any 2008, l'Enciclopèdia va fer el primer pas quan va obrir el seu web i el va convertir en una eina de consulta d'accés gratuït i universal. Posteriorment va afegir-hi altres serveis en línia com la Fototeca, el Diccionari Multilingüe (català, castellà, anglès, francès i alemany) o el diccionari mèdic. Aquest setembre fa un pas decisiu cap al canvi que les noves tecnologies provoquen amb l'acceptació de les aportacions dels usuaris.

Al gener del 2008 també va encetar una altra manera de relacionar-se amb els seus usuaris, amb l'estrena d'un blog corporatiu des d'on expliquen els projectes en què participen i presenten també les últimes novetats.
Anar al contingut