janquim / Mataró

Els Premis Blocs Catalunya reconeixen l'ús d'aquesta eina a les escoles i instituts del Maresme

La jornada dels Premis Blocs Catalunya, abans d'arribar a la gala de lliurament, ofereix activitats diverses, sempre al voltant de la utilització del blog com a instrument de comunicació. En primer lloc s'ha reconegut la feina de mestres i alumnes dels centres educatius del Maresme.

Actualitzat
El blog ja s'ha convertit en una eina de comunicació normalitzada que es fa servir en més entorns cada vegada, des de l'empresa fins a la política, i també s'ha estès com a eina educativa. Més de divuit mil mestres catalans amb un blog en són una bona prova.

Per això els Premis Blocs Catalunya enceten sempre la seva jornada anual amb un reconeixement a les escoles de la comarca on se celebra la gala. Amb Mataró com a punt de referència, aquest any s'han distingit els millors blogs de la comunitat educativa del Maresme, en un acte que ha convocat alumnes i professors al nou edifici del Tecnocampus, que d'aquesta manera s'estrenava.

Televisió escolar

L'institut Euclides de Pineda de Mar s'ha endut el premi que correspon al batxillerat gràcies a la tele pròpia. El centre disposa d'un petit equip amb què emeten per internet i també en un canal local. Com explica la professora Anna Rodón, és un projecte d'escola, que implica tots els cursos, des del primer d'ESO. Els seus efectes es perceben en matèries curriculars diverses i, a més, justifica l'existència d'assignatures especials com ara l'animació o el cinema.

És una prova més que les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) arriben als centres educatius, a banda que l'administració impulsi la digitalització de les aules. En certa manera, el que el govern fa no deixa de ser una adaptació a una realitat que cada vegada es percep a més escoles i instituts. Les TIC formen part de la vida educativa de forma natural.

N'és un bon exemple el "lipdub" que en aquest institut de Pineda exhibeixen amb entusiasme o aquesta peça en què dues alumnes aconsegueixen entrevistar Espartac Peran un dia que TV3 emetia des de Blanes el programa "Divendres". L'anècdota és que es van trobar amb la televisió local d'aquesta població, de manera que en un sol punt coincidien tres realitats tan distants com similars: la televisió nacional, la local i la d'un institut. Tres enfocaments amb la mateixa eina.
 
Llengua i literatura

El premi al millor blog de secundària ha estat per al projecte X-Aules de l'IES Maremar, del Masnou. Combina la presentació de les creacions dels alumnes amb recursos que ells anomenen "ludicodidàctics" per a les assignatures de Llengua i Literatura catalanes. Conté molta informació i fa servir eines molt diferents, sempre relacionades amb internet i les seves possibilitats. A més, hi ha una participació intensa de l'alumnat que el jurat ha tingut en consideració.

Comunitat

A primària, el disseny i la quantitat d'informació que s'hi acumula han fet mereixedor del premi el blog de l'escola Torre Llauder de Mataró, que té un apartat per als mestres i un altre per a les famílies. Roser Pulido i Anna Fabre, de l'equip docent, expliquen al 3cat24 que el blog és una eina eficaç per adreçar-se a les famílies i per "crear comunitat". S'ha convertit en una via de comunicació des de l'escola i també en una porta que facilita la participació.

Plàstica en anglès

Finalment, hi ha hagut un reconeixement als blogs del professorat, amb un premi que ha reconegut a Christian Negre i a tot l'equip que hi ha implicat la seva creació Arts. El blog és un instrument formatiu de l'educació visual i plàstica, que a l'Escola Pia de Calella es fa en anglès, amb la finalitat de normalitzar el domini d'una tercera llengua. Negre valora aquest resultat amb un terme rotund: "Excel·lent", però tot seguit lamenta que la falta de recursos no els deixi anar més enllà. Potser aquest premi sigui una palanca que els ajudi a moure el món.

El blog "Llapis de colors" de l'escola d'adults Els Tarongers ha obtingut també un premi en aquesta jornada matinal que ha permès als assistents entretenir-se amb una breu sessió dedicada a l'animació en 3D i confirmar que les eines que fan servir per aprendre potser encara no són prou conegudes però ja mereixen un reconeixement que precedeix la gala dels Premis Blocs Catalunya. És un bon punt de partida, perquè d'aquí a ben poc ells seran els adults que posaran en joc tot el que ara aprenen.
Anar al contingut