Barcelona

Els Agents Rurals es disculpen per haver atribuït l'incendi d'Horta a un llamp

La comissió parlamentària que investiga l'incendi d'Horta de Sant Joan ha començat la feina d'escoltar experts i testimonis amb l'objectiu d'esbrinar si hi va haver o no descoordinació en les tasques d'extinció en què van morir cinc bombers i, si escau, depurar responsabilitats polítiques. En les primeres compareixences, el cos d'Agents Rurals ha reconegut els errors en el seu informe, que atribuïa l'origen del foc a un llamp, i ha demanat disculpes.

Actualitzat
La comissió parlamentària que investiga l'incendi d'Horta de Sant Joan s'ha posat a treballar. Durant dos mesos, els diputats escoltaran una quarantena de testimonis i experts amb l'objectiu d'esbrinar si hi va haver o no descoordinació en les tasques d'extinció en què van morir cinc bombers i, si escau, depurar responsabilitats polítiques. Entre els compareixents a la comissió, impulsada per CiU, el PPC i C's, hi haurà els consellers d'Interior i de Medi Ambient.

De moment, un dels primers que ha comparegut ha estat el cap de l'àrea regional de les Terres de l'Ebre del cos d'Agents Rurals i màxim responsable de l'informe que atribuïa l'origen del foc a una llamp, Miquel Àngel Garcia, que ha demanat disculpes per l'error del seu informe, tot i que ha afegit que les conclusions es basaven en dades objectives. Garcia ha afegit que tenien cinc testimonis que determinaven la zona d'inici, una zona que posteriorment s'ha determinat que va ser errònia.

Garcia ha negat haver rebut pressions polítiques i ha admès que encara els faltava incloure a l'informe les conclusions dels Servei de Meteorologia de Catalunya i també prendre declaració a alguns testimonis.

També ha declarat el director del Servei Meterològic de Catalunya, David Rodríguez, que ha afirmat que el dia de l'incendi es va registrar a Horta de Sant Joan la ratxa de vent més forta des del 2002. Les seves prediccions avisaven que aquell dia tindrien lloc vents que podrien arribar a cops de 40 km/hora, però van ser "més intensos".

Els BRIF d'Aragó declararan finalment

En l'inici de la sessió, el president de la comissió, el socialista Higini Clotas, ha sol·licitat la comparaixença del tècnic responsable dels BRIF d'Aragó, els bombers que van ser rescatats minuts abans que es produís la tragèdia en què van perdre la vida cinc GRAF de Lleida. La petició l'ha aprovat de manera unànime tota la comissió.

En un primer moment, la compareixença d'aquest responsable va ser rebutjada pels grups del tripartit, però, finalment, explicarà al Parlament per què va donar l'ordre als bombers dels BRIF perquè abandonessin la zona on poc després van ser atrapats mortalment els cinc bombers de les unitats d'elit dels Bombers de la Generalitat.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut