50.000 mòbils espiats per Pegasus, "l'arma preferida de governs repressius"

Amnistia Internacional denuncia que el programa espia israelià s'ha fet servir per "silenciar periodistes, atacar activistes i esclafar la dissidència"

RedaccióActualitzat

Noves revelacions sobre el programa israelià Pegasus, que fa un any es va saber que s'havia utilitzat per espiar Roger Torrent i Ernest Maragall.

Una investigació promoguda per l'ONG Amnistia Internacional (AI), la plataforma Històries prohibides i 17 mitjans de comunicació internacionals ha tornat a posar en evidència que el programa que en teoria ha de servir per combatre el terrorisme i el crim organitzat és utilitzat, per part de molts estats, per espiar polítics, periodistes i activistes dels drets humans.

També líders religiosos, empresaris, executius de grans empreses i acadèmics han estat l'objectiu potencial dels clients que des del 2016 han contractat el programa Pegasus, creat per l'empresa israeliana NSO.

Agnès Callamard, secretària general d'AI, assegura que la investigació "posa al descobert que el programari espia d'NSO és l'arma preferida dels governs repressius que intenten silenciar periodistes, atacar activistes i esclafar la dissidència, fet que posa en perill vides incomptables".

Es té coneixement d'una llista de 50.000 telèfons mòbils d'arreu del món.

Entre els números identificats n'hi ha 600 de polítics, 180 de periodistes, 85 d'activistes de defensa dels drets humans i 65 d'empresaris.

Un dels telèfons espiats amb el programa Pegasus és el del periodista mexicà Cecilio Pineda Birto, assassinat el març del 2017, hores després de denunciar la connivència de polítics locals amb un conegut capo mafiós.

També s'ha comprovat que han espiat periodistes de mitjans com el portal francès Mediapart, la televisió France 24, les agències AFP i Reuters, la cadena de notícies CNN i els diaris The New York Times, The Wall Street Journal, The Financial Times i El País.

Igualment, han estat espiades dues dones properes al periodista saudita Jamal Khashoggi, crític amb el règim, torturat i assassinat al consolat del seu país a Istanbul el 2018.

Entre els polítics espiats se sap que hi ha un cap d'estat i dos caps de govern europeus, els noms dels quals es faran públics en els pròxims dies.

Ara fa un any, arran d'una primera investigació, va transcendir que el programa Pegasus s'havia utilitzat per espiar polítics independentistes catalans com Roger Torrent, aleshores president del Parlament, i Ernest Maragall, també d'ERC.

Torrent va apuntar als serveis d'intel·ligència espanyols. Ell i Maragall van querellar-se contra l'exdirector del CNI Félix Sanz Roldán i l'empresa NSO. El PSOE, el PP, Ciutadans i Vox van vetar al Congrés que s'investigués.

El programa Pegasus s'instal·la als mòbils que es volen espiar a través de forats de seguretat en altres programes com WhatsApp o el de missatges SMS.

 

ARXIVAT A:
Espionatge
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut