Mural amb la imatge de Khashoggi a Istanbul (EFE / Tolga Bozoglu)
Mural amb la imatge de Khashoggi a Istanbul (EFE / Tolga Bozoglu)

El príncep saudita va aprovar l'assassinat de Khashoggi, segons un nou informe dels EUA

Els Estats Units estan a punt de desclassificar l'informe sobre la mort del periodista, que acusa Mohamed bin Salman d'estar al darrere de l'assassinat

Actualitzat

El príncep hereu de l'Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, va aprovar l'assassinat del periodista Jamal Khashoggi, l'any 2018, segons un informe dels serveis d'intel·ligència dels Estats Units.

L'informe, basat principalment en les investigacions de la CIA, s'havia de fer públic aquest dijous, però s'ha filtrat abans a alguns mitjans de comunicació.

"La divulgació pública marcarà un nou capítol en les relacions dels Estats Units amb l'Aràbia Saudita i una diferència clara en la política del president Joe Biden respecte a la de l'expresident Donald Trump", assenyala la cadena de televisió NBC, que ha tingut accés a l'informe.

 

El periodista Jamal Khashoggi, en una imatge d'arxiu
El periodista Jamal Khashoggi en una imatge d'arxiu (EFE / Ali Haider)

 

El rei saudita, Salman bin Abdulaziz al-Saud, i el president nord-americà, Joe Biden, han parlat aquest dijous a la nit per telèfon.  Aquest dimecres, la portaveu de la Casa Blanca, Jane Psaki, va informar que l'administració Biden comunicaria les conclusions de l'informe directament al rei Salman, en comptes del seu fill.

 

 

Assassinat l'any 2018

Jamal Khashoggi, de 59 anys, va anar al consolat saudita a Istanbul per fer un tràmit el 2 d'octubre del 2018. Allà, Khashoggi, que era columnista del diari "The Washington Post", va desaparèixer.

Segons fonts nord-americanes, el periodista va ser assassinat per agents saudites, que van esquarterar-lo. Mai se n'han trobat les restes mortals.

Inicialment, el govern saudita va negar cap responsabilitat en la desaparició de Khashoggi, però més tard va apuntar que el periodista va morir accidentalment a mans d'agents que buscaven extradir-lo.

 

El príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman
El príncep hereu saudita, Mohamed bin Salman (Reuters / Ahmed Yosri)

 

La versió oficial de l'Aràbia Saudita és que aquests agents, vinculats estretament amb el príncep Bin Salman, van actuar pel seu compte i sense que el príncep hereu hi estigués involucrat.

A l'Aràbia Saudita, vuit homes van ser condemnats per la mort de Khashoggi, cinc dels quals a pena de mort. Més tard, aquestes condemnes es van commutar per penes de 20 anys de presó.

 

 

 

ARXIVAT A:
Jamal KhashoggiAràbia SauditaEstats UnitsTurquia
Anar al contingut