Centelles

4 dels 9 ferits a la Festa del Pi de Centelles, en estat molt greu per cremades

La deflagració d'una cantimplora de pólvora, i de retruc 3 més, en un espai molt reduït ha agreujat les ferides de l'accident, del qual s'investiguen les causes

Actualitzat

Nou persones han quedat ferides per cremades, 4 d'elles en estat molt greu, a causa de l'accident que hi ha hagut aquest dilluns al campanar de l'església en la Festa del Pi de Centelles, a Osona. Per respecte als ferits, el pi de Centelles s'ha penjat a l'interior de l'església de Santa Coloma en silenci total.

La festa s'ha suspès després de l'explosió de cantimplores de pólvora que hi ha hagut al campanar de l'església, on només tenen accés un grup de galejadors, que són els que porten les escopetes i els trabucs per anunciar l'arribada del pi al poble.

Sembla que una de les cantimplores de pólvora que duien ha esclatat mentre pujaven per l'escala i de retruc s'han encès la resta de cantimplores i la roba que portaven. Aquesta és la hipòtesi principal de la causa de l'accident.

 

La deflagració, en l'espai reduït del campanar, ha agreujat les ferides

 

La Guardia Civil farà un informe tècnic per determinar si els galejadors van complir amb les mesures de seguretat previstes. Concretament, si es va respectar la distància mínima d'uns dos metres que hi ha d'haver entre trabucaries, segons la normativa. Una investigació que se suma a la dels Mossos per determinar en quines circumstàncies es va produir la cadena d'explosions de les cantimplores de pólvora.

L'alcalde de Centelles, Josep Paré, parla de mesures de seguretat estrictes.

"S'està investigant. Eren persones que pugen a dalt (del campanar) havent passat un control. Tothom complia les mesures de seguretat que estableix la festa. Hi ha una comissió tècnica que és molt restrictiva, i que garanteix que la gent que participa a la festa prengui precaucions. A partir d'aquí, tot són suposicions."

El col·lectiu de galejadors defensa que ha estat un accident fortuït que "ha passat en el pitjor lloc".

"Avui era la festa 54 que feia seguida, i avui ha passat. Fem la festa, sabem que anem amb pólvora i anem amb armes. I avui ha passat el que ha passat, pel que sigui. Han explotat, han deflagrat 4 cantimplores, i això és una bola de foc i en un recinte tancat com estaven els companys estan tots recremats."

Els nou ferits -que tenen entre 20 i 60 anys- estan ingressats a la unitat de cremats de l'Hospital Vall d'Hebron: 4 de molt greus, 3 en estat greu i 2 menys greu.

 

El pi s'ha penjat dintre de l'església en honor a Santa Coloma sense música, ni ball ni trets de trabuc (ACN)

 

Penjada del pi en silenci

L'Ajuntament de Centelles ha organitzat a la tarda una concentració a la plaça major com a mostra de suport als ferits per l'explosió. En un comunicat conjunt amb l'associació de galejadors i la parròquia de Santa Coloma, l'Ajuntament ha anunciat la suspensió de la festa.

Els galejadors han portat el pi de la festivitat en silenci i a pes de braços a l'interior de l'església, on ha estat hissat i penjat cap per avall com és tradició.

 

 

S'han suspès els balls i la música que tradicionalment acompanyen l'acte. Des de l'organització, Josep Giol, capità dels galejadors, ha assegurat que el municipi "està de dol" per l'accident i ha recordat que en els 300 anys que té la festa mai havien patit cap accident com aquest.

La Festa del Pi de Centelles, declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional de Catalunya, consisteix a tallar un pi i oferir-lo engalanat a la patrona del poble, Santa Coloma, i la celebració s'acompanya amb trets dels trabucs dels galejadors.

La Festa del Pi de Centelles té 300 anys i està declarada Festa Tradicional d'Interès Nacional de Catalunya (ACN)

 

ARXIVAT A:
Cultura popularIncendis
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut