Barcelona

3cat24.cat: 10 anys d'informació digital

El món ja no concep la seva existència sense internet i són molts els que han canviat els seus hàbits de vida adaptant-los al voltant dels nous ginys que ens permeten estar permanentment connectats. Els mitjans de comunicació -reflex de la realitat del carrer- van pujar al carro d'aquesta nova tecnologia. Primer de manera rudimentària, abocant els seus continguts a la xarxa, i a poc a poc donant cada vegada més importància a l'actualització i a les noves exigències del mitjà. El servei de notícies en línia de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, avui conegut com a 3cat24.cat, fa aquest dissabte 10 anys. Una dècada plena de transformacions internes i de fets cabdals per a la història mundial.

Actualitzat
El 19 de febrer del 2001 les notícies que contenia el web Tvcatalunya.com  van deixar de ser una tasca dels Serveis Informatius de TV3. Era l'època de la bombolla digital i Televisió de Catalunya va veure la necessitat d'oferir alguna cosa més que abocar les principals informacions del "Telenotícies" a la xarxa. Calia estar-hi a sobre, fer-ne un seguiment, explicar el que passava en el moment en què passava.

Va ser llavors quan va néixer un nou servei d'informació digital, en aquell moment format per un editor i tres periodistes, amb el suport d'un equip tècnic, de programació, de disseny i lingüístic. Van assumir la feina d'actualització dels continguts que preparaven els mitjans de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV) al mateix temps que preparaven una presència pròpia a internet cridada a ser el tercer mitjà informatiu després de la televisió i la ràdio.

En menys d'un any, el web va passar de zero a més d'un milió de pàgines vistes mensuals. Un èxit que en aquella època, amb un mercat que reclamava informació digital encara incipient, va agafar de sorpresa fins i tot els mateixos impulsors.

Va ser una època convulsa informativament parlant i l'atac de l'11 de setembre contra les Torres Bessones i el Pentàgon, així com l'esclat de la guerra contra l'Afganistan, va marcar una fita en la història de la informació digital. El seguiment minut a minut que es podia oferir a través d'internet va fer créixer el públic d'aquests mitjans.

Els portals Telenoticies.com i CatalunyaInformacio.com van veure la llum un any més tard, el juny del 2002. Una aposta per la informació àgil, dinàmica i amb continguts audiovisuals, marca de la casa gràcies al suport dels serveis informatius dels seus germans televisius i radiofònics. També els continguts propis van començar a ser habituals, com també la publicació d'especials per aprofundir en els temes més complexos i cobertures especials com les eleccions.

Amb l'entrada del domini Telenoticies.cat, els portals de la Corporació van aprofitar per renovar-se amb una nova imatge més diàfana i que donava més presència a la informació audiovisual.

L'última cara de la informació digital, i encara vigent, de la Corporació és la que presenta el web 3cat24.cat: es va obrir una finestra a la participació dels usuaris, amb Elmeu3cat24.cat, així com nous apartats de firmes i blogs.

Una dècada després, una vintena de redactors mantenen el servei pràcticament 24 hores al dia i han convertit aquest portal en un dels referents de la informació en català a la xarxa.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut